ГоловнаПолітика

Віру Савченко відбили у прикордонників і доправили в українське консульство (оновлено)

Дипломатам вдалося забрати паспорт українки в російських прикордонників.

Віру Савченко відбили у прикордонників і доправили в українське консульство (оновлено)
Вера Савченко

Українські дипломати забрали сестру Надії Савченко Віру з КПП "Чертково" на кордоні з Україною, де її раніше затримали представники російської влади.

"Консули забрали Віру Савченко з КПП "Чертково", вони їдуть у Ростов", - написав близько 4-ї ранку у фейсбуці адвокат Надії Савченко Ілля Новиков.

Вранці в ефірі телеканалу "112 Україна" Новиков повідомив, що Савченко зараз перебуває в консульстві в Ростові-на-Дону.

"Оскільки вона була у машині з дипломатичними номерами, прикордонники не змогли її затримати. Чесно кажучи, консули фактично відбили її у прикордонників", - зазначив Новиков.

Адвокат переконаний, що Віра Савченко "сьогодні або днями" зможе покинути територію Росії.

Оновлення. Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що паспорт Віри Савченко вдалося забрати в російських прикордонників.

"Гарна новина: Віра Савченко відпочиває в безпеці на території нашого Генконсульства в Ростові-на-Дону. Її паспорт при ній. Консулу вдалося його забрати у росіян.Новина друга: Віра дійсно оголошена у федеральний розшук за образу судді в Чечні (це коли там було судилище над Карпюком і Клихом), а тому ми можемо у найближчі дні або добитися її повернення в Україну (добре), або отримати свого Ассанжа на території власного дипломатичного представництва (недобре)", - написав Кулеба у фейсбуці.

Він також виклав хронологію подій, як українські консули Віталій Москаленко і Володимир Трегуб, а також директор консульського департаменту Андрій Сибіга забрали Віру в росіян.

"Трегуб вчасно зорієнтувався, дав сигнал тривоги і зачинився з Вірою в машині. Росіяни машину заблокували, щоб вона не могла виїхати.

Сибіга підняв хвилю і координував зусилля із звільнення.

Москаленко серед ночі вирушив з Ростова-на-Дону і після тригодинного переїзду та гострої дискусії з росіянами видряпав і Віру, і її паспорт, і довіз її до безпечної території... Віру врятували дипломатичні номери машини і присутність консула Трегуба, який супроводжував Віру. Паспорт у неї забрали і хотіли затримати саму, але вламуватися до машини і порушувати консульський імунітет росіяни не наважилися", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, раніше Новиков і МЗС України повідомили про те, що автомобіль з дипломатичними номерами, в якому Віра Савченко їхала, затримали біля КПП "Чертково" на кордоні з Україною. У неї забрали паспорт і повідомили, що жінка перебуває в розшуку "через образу чеченського судді". Віра Савченко та український дипломат заблокувалися в машині. Новиков повідомив, що попросив Віру Савченко не залишати автомобіль до врегулювання ситуації. Він підкреслив, що машину з дипломатичними номерами ніхто зламати не має права.

Президент України Петро Порошенко в ніч на 28 квітня доручив МЗС країни домогтися її повернення на батьківщину. При цьому він підкреслив, що до місця події на кордоні вирушив генеральний консул України в Ростові-на-Дону.

Віру Савченко оголосили в розшук, оскільки проти неї порушено кримінальну справу за фактом образи судді в Грозному. Це сталося під час суду над членами УНА-УНСО в жовтні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram