ГоловнаПолітика

"ДНР" зірвала звільнення 25 полонених

З нагоди Великодня Україна готова була віддати 50 сепаратистів.

"ДНР" зірвала звільнення 25 полонених
Ирина Геращенко
Фото: Макс Левин

"ДНР" зірвала обмін полоненими в форматі 25 на 50 (25 утримуваних у "ДНР" осіб на 50 сепаратистів, затриманих в Україні), який готували до Великодня.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по Донбасу Ірина Геращенко.

"Ми наполягали на їх звільненні до Великодня і готові були передати другій стороні 50 осіб... Але... досі ні ОБСЄ, ні Віктор Медведчук, який також працює в гуманітарній групі, ні я, ні СБУ не отримали жодної відповіді на наші списки і пропозиції", - написала вона в фейсбуці.

Сьогодні ж на засіданні гуманітарної підгрупи обмін "було підло зірвано", додала Геращенко.

"Представники ОРДЛО вимагали обговорювати тему газу і т.д., яка не має ніякого стосунку до гуманітарної проблематики, потім заявили, що вони дадуть відповіді на наші пропозиції після свят, не раніше 12 травня !!!!!!!! Потім заявили, що вимагають звільнити терористів, причетних до терактів в Одесі та Харкові, а натомість нам передадуть список заручників, в якому нам відомо тільки 7 прізвищ, і немає всіх тих героїв, за звільнення яких ми боремося вже рік. Вкидали все нові й нові домашні заготовки, відкидали всі пропозиції звільнити хоча б 7 заручників, яких вони готові передати", - розповіла вона.

Геращенко додала, що "ДНР" так і не надала відповіді стосовно затриманого співробітника ООН і релігієзнавця Ігоря Козловського і відкинула всі ініціативи щодо тяжкохворих.

Геращенко вважає, що зрив обміну заручниками має стати головною темою зустрічі Тристоронньої контактної групи в п'ятницю, 29 квітня.

Нагадаємо, на засіданні Тристоронньої контактної групи 20 квітня всі сторони - ОБСЄ, РФ і сепаратисти - підтримали ініціативу України про обмін полоненими в форматі 25 на 50 до Великодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram