ГоловнаПолітика

Експерти РПР закликали ЄС ввести пост-моніторинг українських реформ

"Досвід реформи прокуратури доводить, що старі еліти чинять опір системним змінам".

Експерти РПР закликали ЄС ввести пост-моніторинг українських реформ
Фото: Depositphotos\myronstandret

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" закликають Європейський Союз запровадити пост-моніторинг українських реформ, щоб не допустити їхнього відкату.

Про це йдеться в заяві РПР  з приводу рішення Єврокомісії рекомендувати Європарламенту і Раді Європи лібералізувати візовий режим з Україною.

"Тривожний досвід реформи органів прокуратури в Україні доводить, що старі еліти чинять опір системним змінам, зокрема тиск на реформаторів, а також блокують оновлення керівного складу прокуратури на місцевому рівні. Тому подальший контроль і моніторинг імплементації розпочатих реформістських ініціатив з боку ЄК, країн ЄС і українського громадянського суспільства після надання Україні безвізового режиму є визначальним", - наголошено в заяві.

Заради безвізового режиму Україна створила систему нових антикорупційних органів (НАБУ, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Антикорупційне агентство), запустила систему електронного декларування доходів і майна чиновників, прийняла нове законодавство за європейськими стандартами.

Експерти РПР зазначають, що досягнення у сферах антикорупційної, правоохоронної та судової реформ, а також реформи публічної адміністрації є визначальними для успіху всіх інших реформ, які зараз проводять в Україні.

"Саме тому регрес у цих сферах неприйнятний і має вважатися порушенням країною Плану дій візової лібералізації. РПР закликає Європейську комісію, країни-члени Європейського Союзу після надання безвізового режиму впровадити для України інструмент пост-моніторингу, який стане важелем тиску і гарантією продовження проведення розпочатих системних реформ в Україні до досягнення ними незворотності", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 20 квітня Єврокомісія запропонувала Європарламенту і Раді ЄС скасувати візи для громадян України, оскільки в березні Україна виконала дві останні вимоги - прийняла закон про електронне декларування та запустила роботу Антикорупційного агентства.

Тепер пропозиція Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження серед країн-членів Євросоюзу, а також на рівні Європейського парламенту. Згодом її має затвердити Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки, яка збирається раз на квартал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram