ГоловнаПолітика

ДФС розкрила подробиці справи проти Шустера

Податкова зацікавилася кредитом на 1,3 млн євро, який журналіст отримав у 2008 році

ДФС розкрила подробиці справи проти Шустера
Фото: Макс Требухов

Державна фіскальна служба, через лист якої журналіста Савіка Шустера позбавили права на роботу в Україні, допускає, що він ухилився від сплати податків в особливо великих розмірах.

Про це йдеться у коментарі відомства.

"Встановлено, що Шустер С., який з 2005 року постійно проживає на території України, у 2008 році, отримавши на свій валютний рахунок процентний фінансовий кредит у розмірі 1340000 євро, не повернув його позикодавцеві в обумовлений термін. В порушення закону України від 22.05. 2003 №889-VI «Про податок з доходів фізичних осіб» Шустер С. не надав до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про отримані доходи та ухилився від сплати податку з доходів фізичних осіб на суму понад 2,1 млн грн, що є особливо великим розміром", - заявляє Фіскальна служба.

Провадження розслідується за ч.2 та ч.3 статті 212 Кримінального кодексу України.

Крім того, згідно з висновками документальної перевірки Державної податкової інспекції в Печерському районі Києва, ТОВ "Савік Шустер Студія", директором якого є Шустер, у 2012-2014 році занизило податок на додану вартість на загальну суму майже 2 млн гривень. За версією слідства, це було зроблено за рахунок заниження вартості програм "Шустер Live".

ДФС також наполягає, що Шустер знав про кримінальне провадження проти нього, бо тричі викликався для свідчень - 16 січня, 23 лютого і 12 квітня.

Нагадаємо, Київський міський центр зайнятості 22 квітня анулював рішення про продовження дозволу Шустера на роботу.

У відомстві пояснили, що отримали лист від Державної фіскальної служби про те, що відносно громадянина Канади Савіка Шустера здійснюється кримінальне провадження. Тому, згідно з п. 24 Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на використання праці іноземців, наявність кримінального провадження є підставою для відмови у видачі або продовження дії дозволу на роботу в Україні.

Роботодавець Шустера - ТОВ "Савік Шустер Студія" - не вказав у документах, на підставі яких дозвіл було продовжено, інформацію про наявність цього кримінального провадження, тобто, згідно із законодавством, надав недостовірні дані. Згідно з пунктом 25 зазначеного порядку, дозвіл на роботу Шустера анульовано.

Шустер працює в Україні 11 років - з 2005 року. Зараз він веде політичне ток-шоу на телеканалі 3S tv. Восени 2015 року на ТОВ "Савік Шустер Студія" пройшла податкова перевірка, в результаті якої студії вручили податкові рішення-повідомлення на загальну суму трохи більше ніж 13 млн гривень (підозра в ухиленні від сплати податків - ред.). У січні 2016 року Савік Шустер повідомив про відкриття кримінальної справи проти нього. Сам Шустер називає те, що відбувається, політичним замовленням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram