ГоловнаПолітика

Тимошенко зажадала звільнити міністра фінансів

"Батьківщина" вважає, що офшори "кришує" оточення Президента.

Тимошенко зажадала звільнити міністра фінансів
Александр Данилюк
Фото: zn.ua

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко зажадала звільнити Олександра Данилюка з посади міністра фінансів через його зв'язки з офшорними компаніями. При цьому вона назвала міністра "технологом з відмивання грошей через офшори".

На думку Тимошенко, деофшоризацію країни блокують бізнес-партнери Президента Петра Порошенка, тоді як із країни щорічно виводять, за словами нардепа, в середньому 285,5 млрд грн несплачених податків.

При цьому Тимошенко розповіла, що подала два законопроекти, які нібито закривають будь-яку можливість відмивання грошей через офшори.

«Ці законопроекти вперше враховують 17 міжнародних актів, які прийняті в багатьох європейських країнах, для того, щоб закрити можливість відмивання грошей через офшори. Якщо ми приймемо ці законопроекти, то всі, в тому числі Петро Олексійович Порошенко, не зможуть торгувати товарами компанії «Рошен» через офшори. Не зможе торгувати через офшор і новий міністр фінансів Данилюк, який, як виявилося, має три офшорні компанії», - наголосила Тимошенко.

Крім того, переконана Тимошенко, проти законопроектів про офшори виступила і голова профільного податкового Комітету ВР Ніна Южаніна, яка "багато років є бізнес-партнером Порошенка, зокрема працювала керівником компанії, яка заснувала «5-й канал»".

«Допоки бізнес-партнери чиновників, які працюють через офшори, прийматимуть рішення розглядати закони про деофшоризацію чи не розглядати, ми ніколи не виведемо гроші з тіні», - заявила Тимошенко.

За словами лідера «Батьківщини», згідно з даними МВФ і Світового банку, в Україні з 2004 року щорічно в середньому відмивають через тіньові схеми 11,7 млрд доларів, а 2015 року, коли працював так званий «демократичний» уряд, через тіньові схеми вивели ще більше - 14 млрд 200 млн.

«Ці законопроекти (про деофшоризацію) для всіх антиукраїнських кланів - це цвях у труну для всієї олігократії в країні. Але як прийняти ці закони, коли кожна людина розуміє, що в цьому парламенті більшість складають фракції Блоку Петра Порошенка, в яку увійшли ті, хто працює через офшори, і «Народний фронт», навколо якого зібрані більшість кланів України і які також працюють через офшори. Як вивести гроші з тіні, якщо люди, які складають більшість, є цією тінню?» - заявила Тимошенко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Національному агентству запобігання корупції перевірити, чи порушив міністр фінансів Олександр Данилюк закон, не вказавши в декларації посади в офшорних компаніях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram