ГоловнаПолітика

Тимошенко вважає спекуляцією прив'язку тарифів до зобов'язань перед МВФ

"Якби МВФ побачив інше збалансування бюджету - не було б пропозиції підвищувати тарифи для населення", - вважає лідер партії "Батьківщина".

Тимошенко вважає спекуляцією прив'язку тарифів до зобов'язань перед МВФ
Фото: Макс Требухов

2015 року українці використали 17,1 млрд кубометрів газу, це означає, що газу українського видобутку вистачило, тому немає потреби підвищувати тарифи для населення.

Про це заявила лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"За підсумками 2015 року, не 22 і не 25 млрд, а $17,1 млрд кубометрів газу використали українці. Таким був мій прогноз - 17 млрд кубометрів для населення. Скільки Україна видобула власного природного газу? 19 млрд 920 млн - майже 20 млрд. Тобто можна було б ще 3 млрд продати для потреб промисловості. Але те, що закрити потреби населення можна повністю українським газом - це підтверджує статистика», - вважає Тимошенко.

При цьому вона стверджує, що діючий уряд планує рекордно підняти ціни на газ.

«Новий прем'єр Гройсман ухвалює рішення, до якого не додумався навіть Яценюк. Він вирішив, що ціну на український газ треба довести до світового рівня. Абсурд очевидний. Тому що за бухгалтерською звітністю за 2015 рік український газ коштує 1590 грн - із зарплатами, податками і рентою. І Гройсман на закритому засіданні уряду дає наказ у соціальній нормі газу для малозабезпечених громадян підняти на 35% вартість газу. Це газ на опалення, за який люди вже не мали можливості платити. Буквально це означає, що Гройсман хоче підняти в 2,5 разу ціни на газ на опалення», - підкреслила Тимошенко.

«Якщо український газ окупається, його вистачає на потреби людей, для чого в 2,5 разу піднімати ціну на газ для теплокомуненерго? Зараз неплатежі людей сягнули апогею. Усі облгази, які належать кланам, показали документи, які свідчать, що люди не здатні платити навіть цю ціну. Скільки можна знущатися з українців? Скільки можна приймати рішення, які ставлять собі за мету захист корупційних схем?»

У цьому контексті Тимошенко вважає спекуляцією розмови про зобов'язання України перед МВФ.

«МВФ просто очікує від уряду збалансування бюджету. Як це відбувається - це мудрість і компетенція уряду. Якщо сьогодні залишають майже 0% на дивіденди і вводять 17% на пенсії - це рішення уряду, а не МФВ, чим збалансувати бюджет. Чому не вводять податок на дивіденди - годуються від дивідендів. Поки ми не приберемо від влади бізнесменів, нічого не зміниться. Адже вони ніколи інтереси пенсіонерів не поставлять вище за бізнес-інтереси. Ось у чому проблема», - пояснила вона.

Лідер фракції «Батьківщина» стверджує, що сьогодні тарифи на газ для українців не відповідають ринковій ціні.

«Нинішня ринкова вартість газу для українців - 1590 грн. Саме за цією ціною «Укргазвидобування» продає газ НАК «Нафтогаз», і вони мають мільярдні прибутки згідно зі звітом за 2015 рік. Їм не вигідна ринкова ціна на газ, вони просто збирають за газ податків з населення в 2-5 разів більше. Якби МВФ побачив інше збалансування бюджету - не було б пропозиції підвищувати тарифи для населення», - резюмувала Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував подальше підвищення комунальних тарифів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram