ГоловнаПолітика

У понеділок пройде Чорнобильська донорська конференція

Необхідно зібрати 105 млн євро на СВЯП-2.

У понеділок пройде Чорнобильська донорська конференція
Фото: chnpp.gov.ua

У понеділок в Києві відбудеться нова Чорнобильська донорська конференція, повідомляє прес-служба Кабміну. Гроші необхідні для завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

У конференції візьмуть участь президент Європейського банку реконструкції і розвитку Сума Чакрабарті, голова Асамблеї Рахунку ядерної безпеки Адріан ван дер Меєр, посол Японії в Україні Шигекі Сумі, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Останній у своєму фейсбуці пише, що йдеться про 105 млн євро.

"Країни-донори з 2000 року фінансують будівництво в Україні об'єкта укриття ЧАЕС і два додаткові об'єкти для безпеки станції. Зараз, за підрахунками ЄБРР, потрібно додатково 105 млн євро. Саме на засіданні Асамблеї донорів буде оголошено про додаткові внески від країн-учасниць проекту. Внесок України становитиме 1,4 млн євро", - повідомив Зубко.

Об'єкт СВЯП-2 призначений для прийому, підготовки до зберігання і безпосередньо зберігання відпрацьованих тепловидільних збірок і відпрацьованих додаткових поглиначів, які накопичено на Чорнобильській АЕС. Його будівництво фінансується з Рахунку ядерної безпеки ЄБРР.

За історію своєї експлуатації Чорнобильська АЕС накопичила на своєму майданчику близько 21 тисячі одиниць ядерного палива (відпрацьованих тепловидільних збірок). Зараз у п'ятьох відсіках басейну витримки СВЯП-1, введеного в експлуатацію 1986 року, перебувають понад 18 тисяч паливних збірок. Нинішня проектна потужність СВЯП-1 не дозволяє розмістити на довготривале зберігання всі ВТВЗ, що на ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram