ГоловнаПолітика

ПАРЄ закликала до санкцій через справу Савченко

Причетним до порушення прав українки загрожує заборона в'їзду і арешт рахунків.

ПАРЄ закликала до санкцій через справу Савченко
Фото: k2kapital.com

Парламентська асамблея Ради Європи закликала країни Ради Європи ввести санкції проти осіб, причетних до порушення прав засудженої в Росії українки Надії Савченко.

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, яку схвалили на сесії в четвер, повідомляють "Українські Новини".

Зокрема, рекомендують розглянути можливість заборони в'їзду, а також арешту рахунків таких осіб.

"Асамблея закликає всі держави Ради Європи схвалити цілеспрямовані санкції (зокрема заборону на поїздки і заморожування рахунків) проти осіб, причетних до викрадення, незаконного затримання, несправедливому суду і вироку пані Савченко... якщо пані Савченко не буде звільнено без подальших зволікань", - сказано в резолюції.

ПАРЄ вітає введення Литвою санкцій щодо 46 осіб, причетних до порушення прав Савченко.

Асамблея також зазначає, що такі самі заходи слід розглянути щодо справ ще 10 українців, яких утримують під вартою в Росії за сфабрикованими звинуваченнями.

Нагадаємо, в березні Україна ввела санкції проти осіб, причетних до протиправних дій стосовно Надії Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка. У списку 84 людини, в тому числі голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін, директор ФСБ Олександр Бортніков, керівник Головного слідчого управління СК РФ Олександр Щукін, заступник генпрокурора РФ Віктор Гринь, "прокурор Криму" Наталія Поклонська, судді, слідчі та інші прокурори. Російського президента Володимира Путіна в списку немає. Санкції полягають у забороні на в'їзд в Україну, блокуванні активів, заборону на виведення капіталу з України, зупинення фінансових операцій.

Україна закликала Захід наслідувати її приклад і теж ввести санкції.

До Ради Європи входять 47 держав. Вона є повністю самостійною організацією, яка не входить у систему Європейського Союзу, що об'єднує тільки 28 держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram