ГоловнаПолітика

Луценко відмовився ставати генпрокурором

Самоврядування прокурорів зробить декоративним пост голови ГПУ

Луценко відмовився ставати генпрокурором
Юрий Луценко
Фото: 24.ua

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Юрій Луценко відмовився ставати генпрокурором.

"Я думаю, що сьогодні для мене хороший день. За великим рахунком законопроект, який давав мені можливість брати участь у конкурсі на цю посаду, не пройшов, тому маємо справу вже з іншими реаліями", - сказав Луценко журналістам.

При цьому він нагадав, що з 15 квітня набула чинності норма ухваленого у липні 2015 року закону, згідно з якою кадрові призначення в ГПУ виводять з-під контролю генпрокурора.

"У вівторок [26 квітня] запланована конференція прокурорів, яка створить органи [Раду прокурорів і Дисциплінарно-кваліфікаційну раду], які візьмуть на себе монопольне право призначати і звільняти... Вже ніякий генпрокурор в середу не зможе зняти заступника прокурора або слідчого без рішення органів, які прокурори створюють самі для себе. Ми вступаємо у нову реальність, коли ГПУ вийшла з-під контролю політиків. У середу це стане фактом. Брати участь у декоративному очолюванні непідконтрольної структури я не маю наміру", - сказав Луценко.

"З вівторка буде створено самоврядування "дияволів", які мусять набрати "ангелів". Я в цьому процесі брати участь не бачу можливостей. Вибачте, бути декоративним генеральним прокурором за всевладдя нинішнього "генерального могильника", який не допустить жодних кадрових змін ...Хтось із вас піде? Я - ні", - додав він.

За словами Луценка, після вівторка вже будь-який генеральний прокурор не важливий - важливими будуть органи самоврядування "цієї, з дозволу сказати, Генеральної прокуратури".

Нагадаємо, парламент у четвер відмовився розглянути законопроект, який дозволяє призначати генпрокурора без досвіду роботи. Цей документ написано під Юрія Луценка, якого у президента хотіли бачити генпрокурором. Верховна Рада у п'ятницю йде на перерву до 10 травня. У п'ятницю до сесійної зали парламенту не виносяться важливі законопроекти, оскільки багато депутатів не приходять на роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram