ГоловнаПолітика

"Губернатор" Севастополя клопоче про видачу РФ шпигуна, якого впіймали у Львові

Валехідіса затримала СБУ влітку 2014 року

"Губернатор" Севастополя клопоче про видачу РФ шпигуна, якого впіймали у Львові
Задержание Валехидиса
Фото: sbu.gov.ua

Голова окупаційної адміністрації Севастополя Сергій Меняйло заявив, що проситиме президента РФ Володимира Путіна про включення у список на обмін Олександра Валехідіса, звинуваченого Україною в шпигунстві.

"Наш земляк Олександр Валехідіс за брехливим звинуваченням у шпигунстві перебуває в ізоляторі СБУ м.Львова! Я буду особисто клопотати перед президентом про включення його до списку обміну полоненими і затриманими. Для мене як для губернатора Севастополя і як для офіцера - це справа честі", - написав Меняйло у фейсбуці.

Валехідіса затримали українські силовики 30 липня 2014 року на "гарячому", коли він намагався передати якісь таємні документи своїм кураторам, котрі координували його роботу з Криму.

Валехідіс народився у 1955 році у Львові, закінчив тут школу, після чого переїхав на проживання до Росії. Там здобув вищу освіту і 18 років пропрацював у структурі МВС Росії. Отримав російське громадянство.

Як повідомляє Zaxid.net, з лютого 2006 року Валехідіс працював в охороні агрофірми "Золота балка" у Севастополі, потім - начальником служби безпеки ЗАТ "Співдружність" також у Севастополі. Потім переїхав до Львова.

За інформацією СБУ, в місті він жив два роки, прикриваючись підприємницькою діяльністю, мав власне авто, орендував житло.

У поле зору Служби безпеки України Олександр Валехідіс потрапив у березні 2014 року. Він робив спроби з'ясувати, скільки працівників СБУ відправляють у зону АТО і встановити їхні прізвища. Відтоді за ним встановили спостереження і почали спецоперацію з контролю за скоєнням злочину.

Нагадаємо, що Україна і Росія погодили алгоритм звільнення українки Надії Савченко, засудженої в Росії. Очікується, що в його рамках сторони обміняються кількома засудженими. З української сторони це можуть бути, зокрема, Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв. З російської - військовослужбовці ГРУ Євген Єрофєєв і Олександр Александров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram