ГоловнаПолітика

Якщо справу проти Гонтаревих закрито безпідставно, треба порушувати питання про звільнення Ситника, - Вінник

Детективів НАБУ підозрюють у службовій недбалості.

Якщо справу проти Гонтаревих закрито безпідставно, треба порушувати питання про звільнення Ситника, - Вінник
Фото: Макс Требухов

Якщо комітети Верховної Ради з протидії корупції і банківської діяльності встановлять, що детективи Національного антикорупційного бюро України «спустили на гальмах» справу проти сім'ї Гонтаревої, необхідно буде порушувати питання про звільнення директора НАБУ Артема Ситника, який допустив службову недбалість. Про це заявив народний депутат, член фракції БПП Іван Вінник.

«Я тоді наполягав би (якби був членом цих двох комітетів), що якщо ми не довіряємо НАБУ, то спільно з висновками комітетів, які можна було б у цілому озвучити з трибуни Ради, потрібно внести постанову або відповідний проект законодавчого акта, який звільняв би діючого керівника Національного антикорупційного бюро, який дозволив собі щонайменше службову недбалість щодо цього розслідування», - заявив Вінник.

Водночас депутат зазначив, що негативно ставиться до того, що депутати переймають на себе функції правоохоронних органів, оскільки Конституцією для членів парламенту не передбачені такі повноваження.

«Це трохи прикро, тому що ми всі стоячи аплодували створенню цієї інституції (НАБУ), ми спільно вибирали керівника цієї інституції», - сказав нардеп.

Як повідомляли, НАБУ відкрило справу проти голови Нацбанку Валерія Гонтаревої, пов'язану з депозитами її сина Антона Гонтарева і його дружини в Дельта Банку, в січні 2016 року після звернення голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. Раніше Валерія Гонтарева заявила, що депозит її сина в Дельта Банку пропав, однак НАБУ встановило, що Артем Гонтарев повністю зберіг свій внесок у розмірі 800 тис. грн. У лютому 2015 року, напередодні визнання Дельта Банку неплатоспроможним, син голови Нацбанку переказав 300 тис. грн на рахунок дружини, ще 300 тис. грн отримав готівкою в касі банку. Його дружина також отримала готівкою близько 150 тис. грн. Ще 100 тис. грн вона переказала на рахунки своїх батьків. Завдяки цьому залишки на рахунках сина і невістки Валерії Гонтаревої на момент банкрутства Дельта Банку становили менш ніж 200 тис. грн і згодом були компенсовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

У НАБУ не побачили зловживань у тому, що родичам Гонтаревої видавали через касу банку по 150 тис. грн того дня, коли іншим вкладникам насилу вдавалося забрати не більш ніж декілька сотень гривень. У квітні 2016 року справу закрили.

На сьогоднішньому спільному засіданні парламентських комітетів із фінансової політики і протидії корупції депутати розглянуть ситуацію з депозитами сімейства голови Нацбанку в Дельта Банку.

Журналіст Олександр Дубинський написав у фейсбуці, що завдяки ініціативній групі вкладників Дельта Банку вдалося отримати внутрішнє розпорядження банку, яким установлено обмеження для зняття коштів з рахунків. У грудні 2014 року касирам банку було зазначено здійснювати суворий моніторинг усіх операцій у розмірі понад 5000 грн. «Моніторинг цей для кожного (!) клієнта мали здійснювати за допомогою ПО Siebel. У цьому програмному забезпеченні можна бачити всі операції клієнтів зі зняттям коштів у кожному відділенні банку. Цей документ свідчить про те, що, розслідуючи справу Гонтаревої про зняття її сином і невісткою депозитів у Дельта Банку, детектив Національного антикорупційного бюро Вікторія Жукова свідомо чи через непрофесіоналізм не перевірила винятковості операцій Антона Гонтарева і його дружини», - стверджує Дубинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram