ГоловнаПолітика

Київська вчена порівняла політику Путіна у справі архівів із рішенням Берії

"Берія розумів: хто володіє інформацією, той володіє світом - і архіви взяли під контроль".

Київська вчена порівняла політику Путіна у справі архівів із рішенням Берії
Наталья Маковская
Фото: Макс Требухов

Указ президента Росії Володимира Путіна про перепідпорядкування Федерального архівного агентства РФ безпосередньо президентові Росії нагадує рішення наркома Лаврентія Берії.

Таку думку на прес-конференції "Кримська історія. Заархівувати" в Інституті Горшеніна висловила Наталія Маковська, директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

"Архівна система в різні періоди підпорядковувалася і Міністерству культури, і Міністерству освіти. Але з 38-го по 61 рік архіви України, як і Радянського Союзу, були під управлінням МВС, спочатку НКВС. Це була ідея Берії, вона не афішувалася. Берія розумів, що хто володіє інформацією, той володіє світом, і архіви взяли під контроль - і дуже довго були закритими. Навіть ті документи, які не мали грифів, були закритими з ідеологічних міркувань", - сказала вона.

При цьому Маковська зазначила, що не знає, що собі думав Путін, підпорядковуючи Росархів собі.

Нагадаємо, кримський історик Сергій Громенко заявив, що втрата кримських архівів, які у зв'язку з анексією півострова перейшли в систему Росархіву, створює провали в історії України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram