ГоловнаПолітика

Порошенко і Путін узгодили алгоритм повернення Савченко в Україну

Президент України попросив не спекулювати з приводу термінів.

Порошенко і Путін узгодили алгоритм повернення Савченко в Україну
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко узгодив з російським президентом Володимиром Путіним алгоритм повернення Надії Савченко в Україну.

Про це Порошенко розповів на брифінгу у вівторок.

"Коли йдеться про людське життя, потрібно відкинути політику і забезпечити якнайшвидше повернення. Саме тому вчора ця розмова з Путіним була з моєї ініціативи. І мені здається, нам вдалося узгодити певний алгоритм звільнення Надії", - заявив президент.

Він зазначив, що звільнення Савченко може бути пов'язане з вироком російським військовим Євгену Єрофєєву і Олександру Александрову, винесеним 18 квітня.

"Це рішення суду відкриває певні можливості для залучення механізму обміну. Але я дуже просив би уникати спекуляцій з цього приводу, з приводу термінів і подальших кроків. Це не може бути предметом для політичних ігор", - сказав він.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області засудив Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетинанні російського кордону.

Порошенко додав, що вчорашня розмова може зумовити "певні просування" в питанні звільнення інших українців, засуджених у Росії. Зокрема йдеться про Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

Геннадія Афанасьєва засудили 25 грудня 2014 року до семи років в'язниці за рішенням Мосміськсуду. Спочатку він свідчив проти Сенцова, але на суді у справі режисера Афанасьєв від своїх свідчень відмовився, заявивши, що із Сенцовим і Кольченком навіть не знайомий.

Юрій Солошенко проходив абсолютно в іншій справі. 14 жовтня 2015 року Московський міський суд визнав Солошенка винуватим у шпигунстві і засудив до шести років колонії суворого режиму. Подробиці справи невідомі через її секретність, однак на судовому засіданні згадувалося, що спецслужби вилучили в Солошенка якесь обладнання, яке зараз передано одній із військових частин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram