ГоловнаПолітика

Польські підприємці цікавляться Україною навіть під час найжорстокішої кризи, - представник посольства

Бартош Мусялович прогнозує бум в українсько-польських відносинах.

Польські підприємці цікавляться Україною навіть під час найжорстокішої кризи, - представник посольства
Фото: wschodnik.pl

Третій рік поспіль рівень польських інвестицій в Україну знижується. Якщо три роки тому вони сягали майже 1 млрд доларів, то минулоріч склали лише 785 млн доларів.

Про це в рамках панелі "Польща: досвід реформ та можливості для України" Весняного ділового форуму у Львові розповів керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Польщі в Києві Бартош Мусялович, пише польське видання wschodnik.pl. 

За словами Мусяловича, Польща для України значно важливіший партнер, ніж Україна для Польщі.

На сьогодні експорт у нашу державу здійснюють 8 тис. польських підприємств, 2 тисячі з них присутні на українському ринку.

"Навіть у непростій ситуації є поляки, зацікавлені вести бізнес в Україні. Тільки за минулий рік у посольство Польщі в Україні звернулися 700 компаній з різними питаннями щодо України - пошук партнерів, ведення діяльності. 700 за рік в умовах такої складної кризи. Цікаво уявити, що буде за відсутності кризи, це буде бум у відносинах!" - заявив представник польського посольства.

При цьому мер Львова Андрій Садовий розповів, що у 2013 році Україна закупила огірків, помідорів, перцю на 350 млн доларів, торік - лише на 240 млн. "Це тому, що теплиць у нас у кілька разів менше, ніж у колег у Польщі. Чому б не побудувати в Україні теплиці в достатній кількості? Це ж вигідно, це ж бізнес. Коли ти маєш достатньо інформації, все стає значно простіше. У нас в Україні дуже багато можливостей, в тому числі для польського бізнесу. Так, є корупція дуже велика, 60% ВВП країни в тіні, 60% зарплат також у тіні. Я переконаний, що власний бізнес, підприємницьке середовище повинне бути двигуном і основною рушійною силою для боротьби з цим", - додав він.

Мер Львова вважає, що Західна Україна, Львів, мають дуже великі можливості і перспективи. "Ми відкриті для інвесторів, адже вони вже звідси не підуть: хороша атмосфера, хороший персонал, культурна столиця. Я дбаю про наше рідне місто і розумію, що функція Львова - бути таким собі локомотивом і показувати приклад для інших", - підкреслив Садовий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram