ГоловнаПолітика

Насалику варто зайнятися реформуванням держполітики Міненерго, - ескперти

Експерти окреслили 5 першорядних кроків нового міністра.

Насалику варто зайнятися реформуванням держполітики Міненерго, - ескперти
Фото: Макс Требухов

Створення стратегії розвитку галузі, реалізація реформ, прозорість діяльності, відмова від обслуговування інтересів олігархів і рівність підходів до всіх учасників ринку - таких першочергових і довгострокових дій Ігоря Насалика на посаді міністра енергетики та вугільної промисловості очікують галузеві експерти та народні депутати, пише видання «Апостроф». Інакше йому не уникнути помилок, допущених його попередником Володимиром Демчишиним.

«Ми сподіваємося отримати від Насалика докладний покроковий план заходів, який буде здійснюватися на шляху до відновлення енергетичної безпеки країни», - розповіла виданню народний депутат від «Народного фронту» Наталія Кацер-Бучковська, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

На думку старшого аналітика компанії Dragon Capital Дениса Сакви, міністру Насалику слід відмовитися від «мікроменеджменту», що широко практикував попередник, і почати реалізацію реформ.

«Постає питання реформування ринку електроенергії. І тут потрібно говорити про новий закон у сфері функціонування ринку електроенергії, про перехід на двосторонні контракти. Роботи вистачає, тому що накопичилося дуже багато питань до підходів, які використовував попередній уряд в плані методології переходу обленерго на нову стимулювальну систему тарифоутворення, і питання з новим ринком теж рухалося дуже повільно», - зазначив Денис Саква. Об'єктивність і рівність підходів до всіх учасників ринку дозволить новому міністру уникнути корупційних скандалів, якими була сповнена півторарічна каденція Володимира Демчишина.

«Бути рівновіддаленим від усіх учасників ринку, щоб не було якихось перекосів у чиюсь сторону», - радить Ігорю Насалику депутат від «Самопомочі» Лев Підлесецький, член парламентського комітету з ПЕК.

«Міністерство має одну мету: сформувати державну політику в сфері енергетики. Воно не повинно купувати, продавати, призначати, звільняти... Тільки-но починається конкретна участь міністра в закупівлях, перерозподілі коштів, тоді і виникають сумніви в його порядності", - наполягає Ольга Белькова.

Нагадаємо, пріоритетами своєї діяльності на посаді міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик назвав реалізацію законів про ринок газу й електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram