ГоловнаПолітика

Міністр фінансів назвав себе лібертаріанцем, але податки знижувати відмовився

Олександр Данилюк виступив проти пільг, але обіцяв залишити "спрощенку".

Міністр фінансів назвав себе лібертаріанцем, але податки знижувати відмовився
Александр Данилюк
Фото: zn.ua

Міністр фінансів Олександр Данилюк охарактеризував свої погляди як лібертаріанські, але при цьому виступив проти зниження податкових ставок на цьому етапі.

"Це той рідкісний випадок, коли головою Мінфіну став лібертаріанець. Я за зменшення ролі держави. І за те, щоб там, де без неї не обійтися, вона робила це максимально ефективно", - сказав він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

Незважаючи на те, що лібертаріанці вважають оподаткування аморальним, Данилюк заявив, що не вважає за можливе зниження податкових ставок найближчим часом.

"Зараз говорити про термінове ослаблення податкових ставок - це невірно. Хоча я відкритий до цього і вважаю, що в майбутньому ми можемо повернутися до питання податкової реформи. Але зараз ми повинні показати і собі, і нашим партнерам, в першу чергу МВФ, що можемо отримати максимальну віддачу від тих заходів, які вже були прийняті. Маю на увазі легалізацію зарплат, наприклад", - сказав міністр.

Данилюк, відповідаючи на питання, чи потрібно виконувати вимогу МВФ і скасовувати  податкові пільги для аграріїв, сказав: "Я категорично проти будь-яких податкових пільг. Пільгами завжди зловживають. Цей інструментарій - неефективний і неправильний".

Однак міністр виступив проти скасування  спрощеної системи оподаткування.

"Думаю, що ми не готові поки що до її скасування. Нам, навпаки, зараз потрібно сприяти максимальній самозайнятості людей. У багатьох сферах це не питання збору податків, це питання виживання, тому активізацію підприємницької ініціативи в малому бізнесі зараз необхідно підтримувати в тому числі і таким способом. Інша справа, що і великий бізнес не повинен використовувати "спрощенку" заради оптимізації, це потрібно прибирати", - зазначив він.

Міністр фінансів також вважає, що планів зі збору податків і зборів до бюджету "бути не повинно".

"Є таке поняття, як прогноз, а є - план. Проблема плану в тому, що він може виконуватися не зовсім коректними, чесними способами. В результаті немає сенсу говорити про перетворення податкової на сервісну службу, вона так і буде залишатися каральним органом", - сказав Данилюк.

Нагадаємо, 40-річний Данилюк перейшов на роботу міністром фінансів з посади заступника голови адміністрації Президента, на яку був призначений у вересні 2015 року.

Володіє п'ятьма мовами, закінчив Київський інститут інвестиційного менеджменту, отримав ступінь МВА. Працював в українській інвестиційній компанії "ТЕКТ" й американській - Western NIS Enterprise Fund. У 2002-2005 був консультантом міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company в Лондоні та Москві. А з 2006-го по 2010-й, як свідчить офіційна біографія, - гендиректором інвестфонду Rurik Real Estate Investment Limited у Лондоні. У 2010 р. Олександр Данилюк очолив Координаційний центр з упровадження економічних реформ при адміністрації президента Януковича. З липня 2014-го став представником президента Петра Порошенка в Кабміні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram