ГоловнаПолітика

Держдеп розкритикував Україну за порушення прав людини

Правозахисники побачили в країні атмосферу безкарності.

Держдеп розкритикував Україну за порушення прав людини
Фото: topwar.ru

Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США оприлюднило доповідь про ситуацію з правами людини у світі 2015 року.

У розділі, присвяченому Україні, наголошено, по-перше, на порушеннях сепаратистів за підтримки російських військових.

"Сепаратисти систематично викрадають, катують і незаконно затримують. Меншою мірою були також повідомлення про такі дії з боку урядових сил. Сепаратисти також використовували дітей як солдатів і обмежували гуманітарну допомогу", - сказано в доповіді. Крім того, владі України докоряють обмеженням свободи пересування. Внутрішньо переміщені особи (ВПО) стикалися з труднощами під час отримання юридичних документів, освіти, пенсії і доступу до фінансових установ і послуг охорони здоров'я, йдеться в документі.

По-друге, наголошують, що в Криму російська окупаційна влада здійснила численні порушення прав людини щодо етнічних і релігійних громад, зокрема кримських татар, а також незалежних журналістів і всіх, кого сприймають як противників окупаційного режиму.

"По-третє, країна потерпала від корупції і вад у здійсненні правосуддя. Правозахисники і ООН відзначили, що розслідування порушень прав людини, які здійснюються силами безпеки, проводилися рідко. Зокрема, Служба безпеки України та Міністерство внутрішніх справ діяли безкарно. Корупція в Генеральній прокуратурі і судових органів викликає особливу стурбованість", - сказано в доповіді.

Інші проблеми, відзначені протягом року, - зловживання проти осіб, яких утримують під вартою, зокрема побиття та катування затриманих і ув'язнених; суворі умови утримання у в'язницях і СІЗО; насильство в суспільстві проти жінок і сексуальні наруги над дітьми; соціальна дискримінація і переслідування етнічних і релігійних меншин, торгівля людьми, дискримінація та утиски лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів й інтерсексуалів (ЛГБТІ); дискримінація осіб з ВІЛ/СНІДом. Існували також обмеження на право працівників на страйк; примусова праця; нездатність ефективно забезпечувати дотримання законодавства про працю, промислову безпеку та санітарні норми на робочому місці.

"Владі в цілому не вдалося вжити адекватних заходів для судового переслідування чи покарання більшості посадових осіб, які вчинили зловживання, що породило атмосферу безкарності. Розслідування стрілянини в Києві під час Євромайдану і заворушень в Одесі не завершено через більш ніж рік. Розслідування порушень прав людини, пов'язаних з російською окупацією в Криму і в Донбасі, теж не завершені", - додали в Держдепі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram