ГоловнаПолітика

«Ігри» Гройсмана

- Ой, ой, я лучше назад полезу… Нет, лучше вперед… Лучше назад… Спасите, помогите!

- Ты фто застрял?

- Нет, я отдыхаю…

- Ну-ка, дай лапы… Тяни пятачок… Все ясно. Он застрял.

- И это все потому, что у кого-то узкие двери.

- Нет. Все потому, что кто-то слишком много ест.

- Что же теперь делать?

- Ничего. Ждать, пока он похудеет.

- И долго?

- Неделю.

- Ой, а я кажется похудел, скорее вытаскивайте меня отсюда…

После того, как Пух побывал в гостях, он подумал, что не стоит слишком долго засиживаться, если ты не хочешь попасть в безвыходное положение.

А что подумал Кролик, никто не узнал, потому что он был очень воспитанный.

Цим епізодом мультфільму «Вінні-Пух» ілюстрували в соцмережах процес перемовин на Банковій з потенційним кандидатом у прем’єр-міністри Володимиром Гройсманом.

Як і казковий герой, спікер кілька разів змінював свою позицію: «вперед» чи «назад» щодо крісла глави парламенту. Врешті потрапив у безвихідне положення. Чи то через «вузький прохід», параметри якого задавали представники Банкової, чи то від завеликих особистих «апетитів».

Чому призначення Гройсмана прем’єр-міністром зависло в Адміністрації президента у вівторок, 12 квітня, – в матеріалі LB.ua

Фото: Макс Треубхов

Процес перемовин на Банковій щодо нового складу Кабміну після особистої відставки Арсенія Яценюка (у неділю, 10 квітня, ввечері) просувався досить складно. Володимир Гройсман, за словами окремих нардепів, знайомих з процесом переговорів, категорично відмовлявся приставати на пропозиції Петра Порошенка зокрема, і його оточення щодо окремих посад в міністерствах.

Ба більше, напередодні засідання парламенту Гройсман готовий був відмовитися від посади прем’єра, якщо не будуть враховані його вимоги.

Гройсман готовий навіть піти з посади спікера, якщо не виконають його умови, – розповів LB.ua у кулуарах парламенту один із нардепів фракції БПП.

Зокрема, спікер Верховної Ради категорично виступав проти призначення першим віце-прем’єром – міністром регіонального розвитку та місцевого самоврядування заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука. Якого на цій посаді хоче бачити безпосередньо Петро Порошенко. Серед нардепів побутує версія, що таким чином глава держави має намір контролювати процеси, що відбуватимуться в новому Кабміні. В уряді Яценюка аналогічну функцію мав виконувати Геннадій Зубко, однак із «місією» не впорався.

Найбільше ж оточення президента і його самого обурило те, що Гройсман категорично наполягав на призначенні в новий склад Кабміну своїх давніх соратників по вінницькій мерії: Андрія Реви (заступник міського голови Вінниці) на посаду голови МОЗ, Олександра Саєнка (керівник секретаріату ВР та давній колега Гройсмана) – на посаду міністра Кабміну і Володимира Кістіона (з 2008 по 2014 рік був заступником Вінницького міського голови, з жовтня 2014 року – перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства) – на посаду міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та віце-прем’єра з питань АТО і окупованих територій.

Якщо кандидатуру Саєнка більшість із опитаних нардепів БПП готові підтримати, посилаючи на те, що знають його особисто через роботу в парламенті, то прізвища Реви і Кістіона викликали шквал обурення. Мовляв, не мають достатнього досвіду, щоб займати такі посади в уряді.

Проти Реви на фракції БПП, за даними LB.ua, зокрема, виступив Гліб Загорій, співвласник фармацевтичної фірми «Дарниця», якого звинувачують у спробах впливати на державну політику в сфері регулювання ринку лікарських препаратів, а також його товариш – Олександр Третьяков. На противагу Реві у фракції запропонували на цю посаду Костянтина Яриніча, нардепа БПП і головного лікаря Кіровоградського обласного онкодиспансер, а після критики і цієї кандидатури – директора Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова Олександра Усенка. Останнього звинувачували в тому, що він нібито перетворив інститут - бюджетну установу - в комерційну клініку.

За словами одного із нардепів БПП, Усенка на посаду глави МОЗ нібито лобіює і Сергій Березенко, племінник нардепа БПП Анатолія Матвієнка. Саме в уряді останнього в АР Крим у 2005 році Усенко займав посаду заступника міністра охорони здоров’я. Наразі за директора інституту Шалімова депутати назбирали близько 60 підписів.

Не досягли згоди учасники перемовин на Банковій і щодо кандидатур на посади міністра економіки, енергетики і культури. Замість Айвараса Абромавичуса Гройсман бачив на цій позиції його першого заступника Юлію Ковалів. Вона має дві освіти, навчалася в Гарварді. У складі уряду Яценюка брала участь у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

Однак, якщо станом на понеділок, 11 квітня, Ковалів, за даними LB.ua, була погодженою на цю посаду, то потім різко змінила своє рішення і готова була залишитися хіба заступником, але не очільником міністерства. У БПП кажуть, що причиною відмови названі «сумніви у реформаторських здібностях вірогідних кандидатів в віце-прем’єри», маючи на увазі, вочевидь, Віталія Ковальчука.

– Ковалів – колишній менеджер Сергія Курченка, – каже один із нардепів БПП, додаючи, що її характеризують як людину, що вміє домовлятися.

У різних версіях складу нового уряду, що з’являлися в ЗМІ, на посаду віце-прем’єра – міністра економіки (чи просто міністра) потенційними кандидатами називали главу АП Бориса Ложкіна і заступника голови АП Дмитра Шимківа. Щоправда, Ложкін нібито відмовився від роботи в уряді. Щодо Шимківа, то його кандидатура раз по раз з’являлась навпроти імовірного кандидата то в міністри економіки, то охорони здоров’я(!). Від останньої він офіційно відмовився.

Крім цього, команда президента пропонувала в Мінекономіки і нардепа БПП, голову Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніну Южаніну.

До обрання в парламент VIII скликання вона працювала аудитором-директором ТОВ АФ «Європейська аудиторська група», а також директором телекомпанії «Експрес-інформ» – засновника «5 каналу», власником якого є Петро Порошенко.

Суперечки на Банковій викликала і позиція міністра палива та енергетики. В кулуарах парламенту називали Володимира Демчишина, чинного міністра в уряді Яценюка, як найбільш вірогідного кандидата. За даними LB.ua, Порошенко пропонував на цю посаду Дмитра Вовка, що в грудні 2014 року був призначений тимчасово виконуючим обов’язки голови Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. До призначення на держслужбу він працював національним менеджером Кондитерської корпорації Roshen у Москві. А раніше – з 2009 по 2013 рік – був помічником віце-президента з корпоративних фінансів компанії «Інвестиційний капітал Україна», яка належить чинній главі НБУ Валерії Гонтарєвій та раднику президента Макару Пасенюку. У ICU також раніше працював міністр енергетики і колишній глава НКРЕКУ Володимир Демчишин.

Точилися дискусії і щодо кандидатури на посаду міністра культури в уряді Гройсмана. «Народний фронт», по квоті якого цю посаду займав В’ячеслав Кириленко, мав намір і далі закріпити за своєю фракцією цю квоту в майбутньому Кабміні. Втім, БПП висував актора Євгена Нищука, що очолював міністерство культури у 2014 році.

Згодом фракція Яценюка вирішила залишити Кириленка на посаді віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань. І закріпити за своєю політсилою шість квот в новому уряді: міністр інфраструктури – нардеп НФ В'ячеслав Лунченко, який в 2014 році був губернатором Закарпатської області, а на парламентських виборах в 2012 році пройшов до Верховної Ради за списком «Батьківщини» (раніше на цю посаду пропонували Володимира Омеляна, чинного заступника Міністра інфраструктури), міністра екології – Остапа Семерака, міністра освіти – Лілію Гриневич, і звісно, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та міністра юстиції – Павла Петренка.

В новому Кабміні команда президента хоче бачити і Володимира Зубка, якого вважають «найбільш лояльним» до АП урядовців. При чому Банкова готова зберегти його в складі уряду на будь-якій посаді, в тому числі як міністра економіки чи палива та енергетики.

– Я переконаний, що сьогодні жодного голосування за новий склад уряду не буде, – каже один із нардепів БПП у перерві між 14 і 16 годиною вівторка, 12 квітня, коли очікувалось, що дві найбільші фракції парламенту сформують нову коаліцію і запропонують кандидатуру Володимира Гройсмана президенту, формально дотримуючись законодавчої процедури призначення нового глави Кабміну. – Обговорення кадрових питань в Порошенка затягуються надовго, не таємниця, що він все хоче контролювати… А тут ще й Гройсман характер проявив… Нічого не буде…

Аби не втрачати час, поки на Банковій йдуть переговори, депутати БПП і «Народного фронту» почали вигадувати проект постанови Верховної Ради, ухваленням його планувалось одночасно звільнити Арсенія Яценюка і призначити Володимира Гройсмана. Більш того, представники команди чинного прем’єра вимагали, аби була скасована постанова парламенту від 16 лютого про визнання незадовільною роботу уряду – це принципова вимога «НФ», без виконання якої фракція не голосуватиме за відставку Яценюка.

– Вдумайтесь в цю логіку: тоді ми визнали роботу Кабміну незадовільною, але не змогли відправити його у відставку, а тепер будемо звільняти, при цьому фактично визнаючи його роботу задовільною, – посміхаючись, визнає абсурдність цієї постанови один із нардепів «Народного фронту».

Нардеп від «Самопомочі» і член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович розповів LB.ua, що в перерві між ранковим і вечірнім засіданням комітет прийняв рішення, щоб рекомендувати парламенту ухвалити відставку Яценюка і призначити Гройсмана.

– По-перше, пункт рішення в частині скасування постанови від 16 лютого про визнання роботу уряду незадовільною був внесений з голосу. По-друге, при розгляді відповідного рішення комітетом не розглядався проект відповідної постанови, яка має голосуватися в сесійній залі. Це виглядає як мінімум нелогічно. На комітет покладений обов’язок розглядати відповідні кадрові питання Кабміну, – зазначив він, додавши, що очевидно відповідний проект постанови планують вносити народні депутати в останній момент перед голосуванням.

На так званому «пакетному» голосуванні одночасно за відставку Яценюка і призначення Гройсмана наполягав сам Арсеній Петрович і його команда. Мовляв, він боїться, що його можуть звільнити, а нового прем’єра – не призначити, залишивши очільника Кабміну в незручному статусі в.о.

– За часів Януковича гарантом домовленостей був Клюєв. І повірте, він їх дотримувався. А зараз немає того, хто би прогарантував домовленості на Банковій. І кожна сторона боїться, щоб її бува не «кинули», – каже один із нардепів БПП.

За півтори години до закінчення засідання парламенту в спільному чаті БПП у Telegram лідер фракції Юрій Луценко констатував, що остаточного рішення щодо складу Кабміну Гройсмана знову немає. «Завтра ми маємо або провести рішення, або йти на вибори», – додав він.

Пізно ввечері засідання фракції провели депутати «Народного фронту», аби обговорити ситуацію, що склалась, і визначитись щодо інших потенційних кандидатур в прем’єри.

– Як не печально, але ми робимо зараз роботу БПП, бо вони, як виявилось, ні на що не спроможні. Після того, як вони знищили рейтинг «Народного фронту» і Яценюка, ми допомагаємо їм формувати уряд… Станом на останню годину Володимир Гройсман остаточно зняв свою кандидатуру (з посади прем’єр-міністра – ред.). Є вибір з двох – або Луценко, або Кубів», – за дві години до опівночі розповів LB.ua один із нардепів «Народного фронту» про підсумки засідання фракції.

Близько 1 ночі Юрій Луценко написав в Facebook, що «кандидат в прем'єри і склад Уряду погоджено», не називаючи при цьому прізвища. Як стало відомо LB.ua, йдеться таки про Володимира Гройсмана.

– Він не відмовлявся (від посади прем’єра – ред.), це були всього лише ігри, щоб домовитися по ключових позиціях по Кабміну, – прокоментував LB.ua результати переговорів один із лідерів БПП вранці 13 квітня. Припустивши, що голосування таки відбудеться у середу.

Як продовжувались перемовини та хто залишиться в складі уряду Гройсмана – відслідковуйте на сайті LB.ua.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram