ГоловнаПолітика

Одночасно з Яценюком повинна бути проголосована відставка Гонтаревої, - група «Відродження»

Голову НБУ звинуватили в неправильній фінансовій політиці.

Одночасно з Яценюком повинна бути проголосована відставка Гонтаревої, - група «Відродження»
Фото: Макс Требухов

Депутатська група "Партія "Відродження" вимагає поставити на голосування Верховної Ради питання відставки голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Про це заявив співголова депутатської групи Віктор Бондар, пишуть "Подробности". На думку депутата, відставка голови НБУ повинна відбутися одночасно зі звільненням прем'єра Арсенія Яценюка.

"Ми вимагаємо поставити на голосування постанову про одночасне звільнення з урядом і голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої. Якщо Арсеній Яценюк написав заяву на звільнення, то ми його підтримаємо. Ми розуміємо, що цього вимагає вже і суспільство, адже в країні складна соціально-економічна криза. На жаль, амбіції лідерів провладних фракцій, амбіції прем'єр-міністра і голови держави заважають країні розвиватися нормально", - заявив нардеп.

"Голова Нацбанку не справляється зі своїми повноваженнями. Подивіться, до чого дійшла національна економіка і національна грошова одиниця! Обсяг грошей в економіці скоротився на $16 млрд. І це показник роботи голови НБУ. За останні два роки ліквідовано 63 банки, через що українські громадяни - фізичні особи та підприємці втратили $7,2 млрд", - пояснив Бондар.

За словами Бондара, майже 130 млрд грн (якщо рахувати за середнім курсом останніх двох років - 18 грн за $1) вкладники банків не зможуть отримати як компенсацію від Фонду гарантування вкладів, оскільки той повертає лише обмежену суму вкладу. Тим часом сума цих втрат вже майже дорівнює кредитами, які уряд взяв у МВФ.

"Водночас уряд і Нацбанк на колінах повзають перед МВФ, щоб отримати черговий транш. Заради цього вони готові і тарифи збільшувати, і економіку покласти на лопатки", - зазначив Бондар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram