ГоловнаПолітика

"Народний фронт" закликає підтримати законопроект про держзакупівлі для Міноборони на час АТО

Нардепи стверджують, що відомство не може закупити дизпаливо

"Народний фронт" закликає підтримати законопроект про держзакупівлі для Міноборони на час АТО
Фото: Макс Требухов

"Народний фронт" закликає підтримати законопроект для забезпечення потреб армії, який усуває корупційні ризики.

Народні депутати фракції "Народний фронт" наполягають на необхідності ухвалення в першому читанні законопроекту №4288 "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони".

Про це в коментарі журналістам заявили народні депутати фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол і Вадим Кривенко.

Як зазначила Чорновол, ухвалення цього законопроекту необхідно для того, щоб встановити особливу процедуру державних закупівель для Міноборони під час проведення АТО.

"Цей закон треба ухвалювати, оскільки з 1 квітня набув чинності закон про публічні закупівлі, а Міноборони нічого купувати не може. Там все заблоковано, оскільки не розтлумачено окремим законом, як саме мають відбуватися закупівлі в особливий період", - підкреслила вона.

За словами Чорновол, цей законопроект встановлює відповідну процедуру, яка, на відміну від загальної процедури, що займає 60 днів, проводиться в більш стислі терміни - протягом кількох тижнів. Вона також зазначила, що закон передбачає відбір системою ProZorro учасників переговорної процедури, серед яких потім визначається переможець.

"Ухвалення цього закону дуже важливе для того, щоб оперативно реагувати на потреби фронту. Наприклад, армії зараз необхідно закупити літнє дизпаливо, але без відповідного закону і прискореної процедури Міноборони не може цього зробити", - пояснила народний депутат.

У свою чергу член фракції "Народний фронт" Вадим Кривенко зазначив, що цей законопроект розробили автори системи ProZorro, він встановлює "абсолютно відкриту і прозору систему закупівель для армії".

"Закон виключає факти корупції або інших зловживань під час переговорного процесу щодо закупівель", - підкреслив парламентар. Крім того, він додав, що депутати "Народного фронту" підготували поправки до цього законопроекту до другого читання, які дозволять оскаржити як результати переговорної процедури, так і технічні умови закупівель. "Цей закон дасть можливість отримати все необхідне для нашої армії з одного боку, а з іншого - повністю виключити корупційні складові, які були до цього", - резюмував Кривенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram