ГоловнаПолітика

Росія готова віддати Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та Солошенка

Тюремній службі доручили готувати документи про передачу засуджених

Росія готова віддати Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та Солошенка
Фото: www.radiosvoboda.org

Мін'юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для передачі Україні Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка для подальшого відбування покарання на батьківщині.

Про це пише РИА Новости з посиланням на російський мін'юст.

"На підставі звернень української сторони, що надійшли 10 березня 2016 року, мін'юст Росії листами від 25 березня спрямував у Федеральну службу виконання покарань доручення підготувати необхідні документи для вирішення питання передачі зазначених засуджених, а також перевірити наявність або відсутність підстав, що перешкоджають цій передачі. Про це того ж дня направили повідомлення в Мін'юст України", - заявили у прес-службі міністерства.

При цьому остаточне рішення про видачу буде за федеральними судами Росії.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив Олега Сенцова до 20 років в'язниці суворого режиму, а Олександра Кольченка - до 10 років.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення про прийняття півострова до свого складу.

Учасники спільноти зробили два "терористичні акти" в Сімферополі - підпал дверей офісу "Руской общины Крыма" і вікна місцевого відділення "Единой России", а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Олександр Кольченко звинувачується в тому, що увійшов до складу цієї терористичної спільноти і брав участь в одному з підпалів. Крім нього, за версією звинувачення, до групи входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обох раніше засудили в особливому порядку, вони отримали по сім років колонії суворого режиму), а також Степан Циріль, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркин (останні четверо оголошені в розшук).

Геннадія Афанасьєва засудили 25 грудня 2014 року до семи років в'язниці за рішенням Мосміськсуду. Спочатку він свідчив проти Сенцова, але на суді у справі режисера Афанасьєв від своїх свідчень відмовився, заявивши, що з Сенцовим і Кольченком навіть не знайомий.

Юрій Солошенко проходив абсолютно в іншій справі. 14 жовтня 2015 року Московський міський суд визнав Солошенка винуватим у шпигунстві і засудив до шести років колонії суворого режиму.

Подробиці справи не відомі через її секретність, однак на судовому засіданні згадувалося, що спецслужби вилучили у Солошенка якесь обладнання, яке зараз передано одній із військових частин.

Солошенка затримали 5 серпня 2014 року в Москві, куди він приїхав на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці", щоб за винагороду провести тестування якогось обладнання. Передбачається, що московський знайомий спеціально "виманив" екс-директора полтавського заводу в Москву і передав його ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram