ГоловнаПолітика

Перелітний Гусак та інші

Тема оплачуваних державою службових відряджень нардепів багато років цікавить громадськість не менше за посадовий оклад та пільги народних обранців. Щороку в Україні здіймається гвалт із приводу того, що “ці жирні упирі” знову налітали на мільйони, а лікарям їсти нічого. Не сталося винятку і цього разу — відповідь Апарату ВР на запит Тетяни Чорновол щодо витрат на відрядження парламентарів, оприлюднену днями нардепом, сприйняли як черговий доказ ненажерливості резидентів Ради. Хоча нічого надмірного в опублікованих цифрах немає — швидше навіть навпаки, є привід потішитися з економності народних обранців.

Фото: Макс Левин

Вже сама сума в 7,4 млн гривень, у яку обійшлися закордонні відрядження депутатів, є яскравим свідченням прогресу. Адже, скажімо, лише за 7 місяців 2013 року нардепи майже стільки ж — 6,3 млн — витратили на перельоти по Україні (причому серед лідерів тоді опинилися не лише регіонали, як можна було очікувати, а й опозиціонери — до чільної трійки літунів увійшли “свободівці” Михайло Блавацький та Руслан Кошулинський). Якщо врахувати, що й гривня на той час коштувала втричі більше, то за нинішніх мандрівників узагалі можна відчути непідробну гордість.

Найбільше в 2015 році намандрував нардеп від БПП Володимир Ар'єв — він злітав у 15 відряджень загальною вартістю 368 076 гривень. Але звинуватити його у зловживанні службовим становищем не вийде, бо Ар'єв є Головою Постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи. Враховуючи, що протягом усього року Україна вела в ПАРЄ дипломатичну війну проти російської агресії, алібі в Володимира залізне.

Друге місце за кількістю витрачених коштів посів Сергій Власенко з “Батьківщини” — його 11 відряджень обійшлися державі в 288 028 грн. Власенко є заступником члена постійної делегації в ПАРЄ, однак він здійснив більше закордонних відряджень, ніж власне члени делегації Ірина Геращенко з БПП (10 відряджень, 258 051 грн), Олена Сотник із “Самопомочі” (8 відряджень, 201 522 грн) і Віктор Вовк із фракції Ляшка (8 відряджень, 209 186 грн). І навіть більше, ніж заступник Голови цієї делегації, колега Власенка по фракції Сергій Соболєв (9 відряджень, 229 408 грн)!

Сергій Власенко
Фото: Макс Левин
Сергій Власенко

В активі інших “заступників члена постійної делегації в ПАРЄ” Борислава Берези — 7 відряджень вартістю 152 538 грн, Владислава Голуба з БПП — 6 відряджень за 169 857, Марії Іонової (БПП) — 7 відряджень за 170 081 грн, Світлани Заліщук (БПП) — 6 відряджень за 178 242 грн, Павла Унгуряна (Народний фронт) — 6 відряджень за 161 513 грн.

Цікаво, що Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ Артур Герасимов за 239 960 грн налітав лише 8 відряджень, а Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Іванна Климпуш-Цинцадзе – 14 за 239 156 грн. Звісно, Страсбург не Копенгаген, але все одно Іванну жалко — економити їй довелося серйозно. Зокрема, одне з закордонних відряджень Климпуш-Цинцадзе обійшлося бюджету лише в 817 гривень 89 копійок.

Вражені? Ще б пак — за такі гроші й до кордону не кожним транспортом дістатися можна. Але й це ще не межа ощадливості — найдешевша закордонна поїздка нардепа коштувала державі 416 гривень 70 копійок. Автор рекорду — Марія Іонова.

Звісно, є в нардепів рекорди і з протилежним знаком. Так, одне з відряджень Артура Герасимова обійшлося в 76 473 гривні, керівник Постійної делегації в ПА Організації Чорноморського економічного співробітництва Людмила Денисова (НФ) за раз витратила 69551 грн, Олександра Кужель із “Батьківщини” вибила красиве число 66600, а лідером став перший віце-спікер Андрій Парубій із 89 544 грн. Утім, якщо переліт Парубія до США на переговори про передачу Україні зброї пояснити можна, то що таке Міжпарламентський Союз, на засідання якого Рада відправила Кужель та Денисову аж до В'єтнаму, відповість не кожен.

Утім, якщо українські дипломатії без таких поїздок не обійтися, то не будемо шукати в в них зайвого. Тим паче що зекономити є де — внутрішні відрядження нардепів минулого року обійшлися бюджетові лише в 166 784 гривні та 2 копійки.

Кошти, які депутати витрачали на поїздки по Україні, здебільшого коливались у межах кількасот гривень, найчастіше — 300. Проте один нестримний мандрівник таки знайшовся: абсолютним рекордсменом із внутрішнього туризму став нардеп від Опозиційного блоку Володимир Гусак, який спустив на 10 відряджень 17 310 бюджетних гривень. Звісно, екс-директору з закупівель ахметовського “Метінвест холдингу” Гусаку як нікому іншому треба повсякчас ширяти країною, і бажано літаками — а грошей більше взяти нема де. Тож і доводиться брати в держави скільки вдасться вициганити — коли 6105 грн, а коли й... тільки не смійтеся — 90! Враховуючи, що за 90 гривень навіть у відрядження по Києву вдасться доїхати максимум в один бік, мабуть, Гусак у перерві між літаками катається маршруткою та електричкою. На те він усе-таки й член комітету ВР із питань транспорту.

Володимир Гусак
Володимир Гусак

До речі, щодо комітету зараз був не жарт. Оскільки рейтинг нардепів, чиї поїздки по Україні коштували бюджету найбільше, дивним чином усіяний членами саме цього комітету. Окрім Гусака з його 6105 грн, з'їздили в комфортні відрядження заступник голови комітету Борис Козир із БПП, член комітету Віталій Корчик із Народного фронту, секретар комітету Юрій Шаповалов із “Волі Народу” (їх найдорожчі поїздки обійшлися в 3225 грн. на кожного) та двоє голів підкомітетів Микола Кадикало (“Народний фронт”, 3900 грн) та Олександр Пономарьов (“Воля народу”, 3726). Із лідерів бюджетних симпатій не входять до комітету з питань транспорту лише Микола Паламарчук (БПП, 4275), Альона Шкрум (3720) та лідер списку Олександра Кужель. Пані Кужель хоч і з'їздила за рік лише в три відрядження (одне у В'єтнам, два по Україні), зате втерла носа всім, посівши четверте місце за вартістю однієї поїздки в закордонному рейтингу та перемігши нокаутом у внутрішньому. Одне з відряджень Олександри по Україні обійшлося в 8497 гривень.

А от на протилежному полюсі рейтингу намалювалася взагалі ідилічна картинка. Тут перелітний Гусак посів другу сходинку не одноосібно, а з двома колегами — вже згадуваним Віталієм Корчиком та Іваном Споришем із БПП. Усі вони примудрилися з'їздити у відрядження за 90 гривень, проте вперед знову галантно пропустили даму — Альона Бабак із “Самопомочі” витратила на поїздку 60!

Фото: reporter.zt.ua

60 гривень на відрядження! Проти 8497 (а то й 89 тисяч, якщо брати цифри оборх “рейтингів” у цілому)! Сценаристам шоу “Орел і решка” в українських нардепів учитися й учитися...

“Не будь як Гусак! Будь як Бабак!” - хоч малюй демотиватори та й розвішуй по Верховній Раді. Не факт, звісно, що такі методи допоможуть депутатам ефективніше виконувати свої обов'язки (бо в доцільність службових відряджень за 2 долари віриться важко), але, принаймні, язик у виборців критикувати народних обранців за марнотратство точно не повернеться.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram