ГоловнаПолітика

У Європарламенті вважають, що Нідерланди не мають права блокувати УА з Україною

Ельмар Брок, Яцек Саріуш-Вольський і Андрій Пленкович виступили зі спільною заявою.

У Європарламенті вважають, що Нідерланди не мають права блокувати УА з Україною
Антиукраинская агитация социалистов в Гааге
Фото: EPA/UPG

20% громадян однієї з країн Євросоюзу не можуть вирішувати долю Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, вважають голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок, голова комітету парламентського співробітництва між Україною та ЄС Андрій Пленкович і доповідач з питань України в Європарламенті Яцек Саріуш-Вольський.

Їхня спільна заява є на сайті Європарламенту.

"Угоду про асоціацію вже ратифікували 27 держав ЄС, Європейський парламент і Верховна Рада і затвердили дві палати парламенту і уряд Нідерландів. Ми вважаємо, що ЄС у цілому з усіма 28 державами-членами повинен вирішувати долю угоди, а не 20% виборців однієї держави-члена, які представляють 0,6% всього населення ЄС, на референдумі, який має консультативний характер", - зазначили євродепутати.

Також дипломати закликали уряд Нідерландів ухвалити рішення про УА якомога швидше, щоб Єврокомісія могла внести пропозиції.

Одночасно депутати Європарламенту наголосили, що негативний результат референдуму свідчить про необхідність "більше працювати зі своїми громадянами, пояснювати переваги і характер угод, які укладає ЄС".

Нагадаємо, референдум з питання ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС пройшов у Нідерландах напередодні. Остаточні підсумки голосування оголосили 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували проти, "за" висловилися 38%. Референдум визнали таким, що відбувся, оскільки було подолано 30% поріг явки.

Референдум має консультативний характер. Проте навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати її тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово чинна зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися чинною тимчасова дія угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram