ГоловнаПолітика

Меркель і Олланд прокоментували референдум у Нідерландах

Лідери ЄС чекають на рішення голландського уряду.

Меркель і Олланд прокоментували референдум у Нідерландах
Фото: EPA/UPG

Німеччина і Франція продовжать дотримуватися Угоди про асоціацію ЄС і України, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах.

Про це заявив у вівторок, 7 квітня, президент Франції Франсуа Олланд за підсумками зустрічі з канцлером ФРН Анґелою Меркель у місті Мец, повідомляє "Рейтер".

"Що стосується Європи, вона буде імплементувати те, що зможе в угоді про асоціацію. Франція і Німеччина будуть продовжувати підтримувати Україну і застосовувати угоду про асоціацію в наших країнах", - сказав він.

За словами Меркель, Нідерланди працюватимуть з інститутами Європи щодо того, як вчинити з УА Україна-ЄС.

"Ми, звісно, всіляко зацікавлені, щоб Україна продовжувала шлях до з ЄС, і перш за все до певних стандартів, які узгоджені в угоді про асоціацію", - цитує Рейтер слова Меркель.

Нагадаємо, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер засмучений результатом референдуму в Нідерландах, однак, за його словами, угода про асоціацію продовжить діяти в режимі тимчасового застосування.

Нагадаємо, референдум із питання ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС пройшов у Нідерландах напередодні. Остаточні підсумки голосування буде оголошено 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували проти, "за" висловилися 38%. Референдум було визнано таким, що відбувся, оскільки було подолано 30-відсотковий поріг явки.

Референдум носить консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися чинною тимчасова дія угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram