ГоловнаПолітика

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу

Сторони досі домовляються про припинення вогню і обмін полоненими

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

"Режим припинення вогню, відведення озброєнь з лінії зіткнення, підтвердження такого відведення інспекторами СММ ОБСЄ - тільки після виконання перших пунктів Мінських домовленостей можна говорити про повноцінну роботу з гуманітарних, економічних і політичних питань. Без припинення вогню неможливо нормально проводити роботи з розмінування", - написала Оліфер.

За її словами, українська сторона очікує, що представники "ЛНР" - "ДНР" продовжать роботу зі звільнення заручників. Як і обговорювалося раніше, насамперед мова йде про людей, які потребують медичної допомоги, а також тих, хто перебуває в полоні понад рік. У цьому контексті українська сторона знову порушила питання про повернення в Україна української льотчиці Надії Савченко.

"Міжнародний Комітет Червоного Хреста, як і раніше, не має доступу до українських заручників, які перебувають на не підконтрольній Україні частині Донбасу. Ми наполягаємо на тому, щоб експерти МКЧХ отримали такий доступ найближчим часом", - підкреслила прес-секретар.

Сторони також обговорили питання проведення виборів на Донбасі. Україна як і раніше наполягає, що вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можливі тільки після повного припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. Крім того, такі вибори можуть пройти лише за українським законодавством, за участю українських партій і українських журналістів.

Українська сторона таже порушила питання про зрив бойовиками "ЛНР" відкриття автомобільного коридору Лисичанськ - Золоте - Первомайськ - Стаханов.

Як повідомлялося, 31 березня було відкрито КПВВ у Золотому, і саме представники "ЛНР" регулярно порушували питання відкриття цього пропускного пункту. Однак КПВВ довелося закрити того ж дня, тому що сепаратисти з невідомих причин заблокували пропуск людей, автотранспорту і гуманітарних вантажів на підконтрольну їм територію.

"Такий підхід до вирішення соціально-економічних питань загострює гуманітарну ситуацію в регіоні. Своєї згоди на відкриття цього автомобільного коридору представники окремих районів Луганської області не дали і сьогодні", - повідомила Оліфер.

Нагадаємо, бойовики далі обстрілюють позиції українських військових на Донбасі. Також вони погрожують повномасштабною війною, у яку будуть "безпосередньо втягнуті країни Заходу", у разі введення на Донбас поліцейської місії ОБСЄ. Раніше Петро Порошенко назвав введення такої місії однією з головних умов проведення виборів на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram