ГоловнаПолітика

Явка на референдумі в Нідерландах складає 7%, - нардеп

Соціологи прогнозують, що явка буде в районі 28%

Явка на референдумі в Нідерландах складає 7%, - нардеп
Марк Рютте, премьер-министр Нидерландов
Фото: EPA/UPG

За даними чотирьох найбільших муніципалітетів - Амстердама, Роттердама, Гааги й Утрехта - явка на референдумі щодо асоціації України з Євросоюзом у Нідерландах складає 7%.

Про це повідомила народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Світлана Заліщук у Фейсбуці.

"Новини з Референдуму. Отже. На цю хвилину за даними чотирьох найбільших муніципалітетів явка складає 7%. Екстраполюючи ці цифри на результати виборів у європейський парламент у 2014 році, місцеві соціологи прогнозують, що явка буде в районі 28%", - написала вона.

За словами Заліщук, якщо цифри будуть близькими до 30%, реальні результати виборча комісія знатиме в п'ятницю.

Нагадаємо, сьогодні о 7:30 ранку за місцевим часом (8:30 за Києвом) в Нідерландах почалося голосування на референдумі щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Дільниці працюватимуть до 21:00 (22:00 за Києвом).

Винесене на референдум питання звучить так: "Ви за чи проти закону про затвердження Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною?". Щоб голосування було визнано таким, що відбулося, явка має скласти мінімум 30% (приблизно 3,8 млн осіб). Згідно з останніми соцопитуваннями, кількість прихильників і противників ратифікації угоди про асоціацію практично рівні за чисельністю.

Референдум має консультативний характер. Рішення, чи ратифікувати Угоду про асоціацію України і ЄС, ухвалить уряд Нідерландів після 12 квітня, коли оголосять результати референдуму.

Однак навіть якщо припустити, що Нідерланди у результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати Угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати її тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися чинною тимчасова дія Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram