ГоловнаПолітика

Білорусь перевірить участь своїх громадян у війні на Донбасі

У країні готують поправки про в'язницю для найманців.

Білорусь перевірить участь своїх громадян у війні на Донбасі
Александр Агренич
Фото: http://www.svaboda.org

Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич заявив, що всіх громадян країни, які беруть участь у бойових діях на території України, перевірять, незалежно від того, на чийому боці вони воювали.

"Усі ті особи, які беруть участь у боях на території України - про які нам відомо - будуть відпрацьовані незалежно від того, на чиєму боці вони воюють", - сказав Шуневич журналістам у вівторок у Мінську, повідомляє "Интерфакс".

Він повідомив, що Слідчому комітету Білорусі передано 28 матеріалів перевірок щодо близько 130 громадян республіки.

За даними Шуневича, за "ДНР" і "ЛНР" воюють дві третини від усіх білорусів, які беруть участь у конфлікті на Донбасі.

Нагадаємо, раніше 37-річний білорус Олександр Агреніч, який має п'ять судимостей, заявив, що вбив на Донбасі понад сотню українців. При цьому він заявив, що загалом на боці сепаратистів воює з Білорусі близько 700-800 громадян.

Зараз у законодавстві Білорусі є дві статті, які передбачають кримінальну відповідальність за участь у військових діях на території іншої держави: ст. 132 "Вербування, навчання, фінансування і використання найманців" і 133 "Найманство". Застосувати ці статті щодо білорусів, які воюють на Донбасі, практично неможливо - для цього потрібно довести, що вони отримували матеріальну винагороду.

Однак у Білорусі підготували законопроект, згідно з яким за участь у бойових діях на території іншої держави навіть без корисливої складової загрожує кримінальна відповідальність, пише tut.by.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram