ГоловнаПолітика

Вирок Савченко набув чинності

Завтра льотчиця почне безстрокове сухе голодування

 Вирок Савченко набув чинності
Фото: EPA/UPG

Вирок стосовно української льотчиці Надії Савченко набув законної чинності, і тепер може бути розглянуто питання про її майбутнє.

Про це заявив адвокат Савченко Марк Фейгін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Згідно зі вказівкою нашої підзахисної, ми не оскаржили вирок. Таким чином, опівночі він набув законної чинності і має бути приведений у виконання", - розповів адвокат.

За його словами, Савченко вважає неможливим домогтися справедливості в російських судах, тому не бачить сенсу в подачі апеляції.

"Суд - це тільки виконавець волі Кремля, і який сенс намагатися щось змінити, розуміючи з досвіду спілкування з російським правосуддям, що нічого не доведеш, і принижуватися далі?" - додав захисник.

Таким чином, актуальним стає питання про майбутнє Савченко. Її можуть видати Києву, якщо українська влада визнає вирок і направить в РФ відповідний запит, або обміняє в результаті політико-дипломатичних переговорів.

Раніше в Донецькому міському суді Ростовської області заявили, що вирок Савченко можна оскаржити до півночі, в тому числі факсом або електронною поштою.

"У разі, якщо вирок Савченко не оскаржать, він набуде законної чинності о 00.00 5 квітня. Наразі жодних скарг не надходило", - розповіла прес-секретар судової інстанції Юлія Калачова.

Раніше Фейгін заявив, що "в осяжному майбутньому можуть відбутися зміни, які вплинуть на долю Надії". Він пояснив, що має на увазі можливий обмін українки на російських громадян. В Адміністрації президента України також заявляли про те, що очікують важливих новин з питання Савченко найближчим часом.

Нагадаємо, 22 березня російський суд визнав Савченко винуватою у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина і засудив її до 22 років колонії. Суд також визнав її винуватою у замаху на вбивство і в незаконному перетині кордону РФ.

Низка політиків, в тому числі зарубіжних, а також правозахисників і експертів почали обговорювати питання можливого обміну Савченко на російських громадян, військовослужбовців ГРУ Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, а також на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, які відбувають покарання в США.

Разом з тим, Савченко вирішила не подавати апеляцію і посилила своє голодування, відмовившись від дитячого харчування і перейшовши тільки на воду. Також вона заявила, що 6 квітня вона починає безстрокове сухе голодування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram