ГоловнаПолітика

Генпрокуратура не побачила складу злочину в офшорах Порошенка

Президент не підслідний ні НАБУ, ні ГПУ.

Генпрокуратура не побачила складу злочину в офшорах Порошенка
Владислав Куценко
Фото: gp.gov.ua

Генпрокуратура, як і Національне антикорупційне бюро України, не має права вести розслідування проти Президента Петра Порошенка. При цьому попередній аналіз фахівців ГПУ показав, що складу злочину в діях Порошенка під час реєстрації офшору на Британських Віргінських островах не було.

Про це заявив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

"Вивчивши інформацію ЗМІ про нібито незаконну діяльність Президента, органи прокуратури не побачили складу злочину", - сказав він.

Куценко попросив не приплітати ГПУ до цієї справи. Він розповів, що в Генпрокуратуру надходять звернення депутатів Верховної Ради з вимогою розібратися з опублікованою в ЗМІ інформацією і почати розслідування.

Однак стаття 111 Конституції передбачає, що розслідування проти Президента може проводити тільки тимчасова слідча комісія в складі спеціального прокурора і спеціальних слідчих. Генпрокуратура таких повноважень не має.

Нагадаємо, Петро Порошенко опинився в центрі скандалу після публікації розслідування на підставі даних панамського реєстратора офшорів. Виявилося, що влітку 2014 року Президент зареєстрував компанію для переведення кондитерського бізнесу під юрисдикцію Британських Віргінських островів. Основні претензії журналістів до Порошенка - те, що він не вказав у декларації володіння акціями компанії на 1000 доларів, що він поки що не завершив передачі "Рошену" сліпому трасту і що він нібито мав намір ухилитися від сплати податків в Україні під час продажу корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram