ГоловнаПолітика

Порошенко в США заявив про необхідність ефективних гарантій безпеки для "неядерних" країн

Отримані в рамках Будапештського меморандуму гарантії були порушені Росією

Порошенко в США заявив про необхідність ефективних гарантій безпеки для "неядерних" країн
Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Президент Петро Порошенко на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні закликав до введення ефективних гарантій із боку ядерних держав для країн, що не володіють ядерним арсеналом.

Про це Президент України заявив на пленарному засіданні саміту, яке відбулося під головуванням президента США Барака Обами, інформує прес-служба Порошенка.

"Ми повинні вирішити, як поліпшити гарантії безпеки з боку ядерних держав постійних членів Ради Безпеки ООН для країн, які не володіють ядерним арсеналом", - наголосив Президент.

Президент нагадав про унікальне рішення України, яка в 1994 році добровільно відмовилася від третього у світі ядерного арсеналу. На жаль, отримані гарантії в рамках Будапештського меморандуму не тільки виявилися не ефективними, але були порушені ядерною державою - Росією, додав він.

Петро Порошенко зазначив, що зараз в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу, порушуючи режим нерозповсюдження зброї масового знищення. Крім того, протидіючи російській агресії на Донбасі, Україна отримала унікальний досвід забезпечення ефективного фізичного захисту ядерних матеріалів і об'єктів в Україні проти можливих диверсій.

Нагадаємо, Порошенко закликав генсека ООН Пан Гі Муна призначити доповідача з розслідування катувань примусово утримуваних у Росії громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram