ГоловнаПолітика

ГПУ викликала Сакварелідзе на допит

Справа стосується використання американських грошей.

ГПУ викликала Сакварелідзе на допит
Давид Сакварелидзе
Фото: EPA/UPG

Слідчий Генпрокуратури викликав на допит колишнього заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе у справі використання 2 млн доларів, виділених США на реформи в органах прокуратури.

Про це Сакварелідзе написав у фейсбуці.

"Щойно мені дзвонив заступник начальника створеного нещодавно в ГПУ департаменту, який займається відверто замовними справами, в тому числі і проти моєї команди - "шановний" пан Сус. Він запросив мене в п'ятницю на допит у справі про "зникнення" 2 млн американських доларів", - повідомив він.

Сакварелідзе висловив готовність прийти на допит і повідомив, що вимагатиме запис спілкування зі слідчим.

Нагадаємо, звинувачення ГПУ на адресу Сакварелідзе в нецільовому використанні 200 тис. доларів, виділених США на розробку тестів на посади місцевих прокурорів, уперше пролунали 12 серпня 2015 року. У відповідь США висловили підтримку Сакварелідзе й оголосили, що виділять ще 2 млн доларів на підтримку роботи Сакварелідзе в реформуванні органів прокуратури.

Скандал пішов на новий виток після того, як в лютому близько 50 народних депутатів України з різних фракцій, в тому числі з фракції БПП, підписали лист-звернення в Сенат США, в якому висловили стурбованість з приводу використання грошей, виділених Штатами на реформування органів прокуратури України. У зверненні стверджувалося, що 200 тисяч доларів для проведення кадрових конкурсів, зокрема на розробку спеціальних тестів для реформування прокуратури, на рахунку Генпрокуратури України не надійшли.

У відповідь посол США в Україні Джеффрі Пайєтт повідомив, що гроші і не мали безпосередньо надходити на рахунки ГПУ. Вони були використані організаціями-посередниками, які розробляли тести.

29 березня генпрокурор Віктор Шокін звільнив Сакварелідзе з посади заступника генпрокурора-прокурора Одеської області за те, що той брав участь у мітингу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram