ГоловнаПолітика

У Раду внесено законопроект під призначення Міклоша (документ)

У Кабміні зможе працювати іноземець без українського громадянства

У Верховній Раді зареєстровано законопроект під призначення міністром фінансів Івана Міклоша, колишнього віце-прем'єра і міністра фінансів Словаччини.

Проект №4333 "Про внесення змін до деяких законів України щодо залучення до складу Уряду антикризових менеджерів у сфері фінансів" передбачає внесення змін до чотирьох законів.

Зокрема, перехідні та прикінцеві положення закону "Про Кабінет Міністрів України" пропонується доповнити наступним пунктом:

"Тимчасово... до 1 травня 2017 року, на посаду міністра фінансів України може бути призначений іноземець з-поміж колишніх голів, членів урядів іноземних держав, який володіє державною мовою або розуміє її в обсязі, достатньому для виконання службових обов'язків. Щодо такого кандидата на посаду міністра фінансів України спеціальна перевірка не проводиться.

Повноваження міністра фінансів України... припиняються в установленому Конституцією і цим Законом порядку, такого міністра також можуть звільнити з посади у зв'язку з неотриманням протягом одного року з дня призначення на посаду громадянства України. У разі отримання іноземцем, який призначений міністром фінансів України, протягом одного року з дня призначення на посаду громадянства України він продовжує здійснювати повноваження міністра до припинення його повноважень у встановленому Конституцією і чинним Законом порядку".

Закон "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" запропоновано тимчасово доповнити нормою, згідно з якою "іноземець, який прибув в Україну і призначений на посаду міністра фінансів України, вважається на законних підставах таким, що тимчасово проживає на території України, без отримання посвідки на проживання".

Крім того, запропоновано внести зміни до закону "Про державну таємницю" про надання міністру-іноземцю доступу до державної таємниці, а в закон "Про запобігання корупції" - про скасування люстраційної перевірки для кандидата на посаду міністра фінансів України.

Законопроект подано в парламент з ініціативи Володимира Гройсмана і зареєстровано 30 березня.

Нагадаємо, раніше Гройсман повідомив, що хоче бачити Міклоша у своєму уряді. Щоб зайняти посаду в Кабміні, Міклош повинен прийняти українське громадянство. В Україні заборонено подвійне громадянство. Однак цю вимогу міністри-іноземці оминали. Під час подання заяви про отримання українського громадянства вони давали зобов'язання відмовитися від рідного громадянства. Ця процедура може займати до двох років.

Напередодні Міклош заявив, що дав попередню згоду на пропозицію увійти до українського уряду. "Після задоволення певних умов, які стосуються і програми, і складу, і громадянства", - сказав він.

Міклош з лютого 2015 року працює радником міністра фінансів Наталії Яресько в питаннях податкової системи, децентралізації і загальної реорганізації державних фінансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram