ГоловнаПолітика

Ставнійчук: позбавлення мандатів Фірсова і Томенка нагадує 37-й рік

Депутатів фактично позбавили права на суд.

Ставнійчук: позбавлення мандатів Фірсова і Томенка нагадує 37-й рік
Фото: Макс Левин

Позбавлення мандатів Єгора Фірсова та Миколи Томенка нагадує сталінські репресії 1937 року.

Про це сказала в Інституті Горшеніна на круглому столі "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?" Марина Ставнійчук, голова громадської організації "За демократію через право".

Вона вважає, що наявність положення про імперативний мандат у Конституції ще не означає можливість його застосування. "Воно передбачає якийсь запобіжник: припинити повноваження народних депутатів України за рішенням вищого керівного органу партії можна на підставі закону. Але ситуація склалася так, що ця норма в Конституції існує з 2004 року, а парламентарії так і не зуміли прийняти відповідний закон", - сказала Ставнійчук.

Вона нагадала, що в БПП виправдовують позбавлення мандатів рішенням Конституційного Суду від 25 червня 2008 року про те, що Конституція - закон прямої дії. При цьому вона наголосила, що 6 квітня 2010 року було прийнято інше рішення Конституційного Суду, яке фактично суперечить попередньому.

Ставнійчук додала, що це не єдиний нюанс, який ставить під сумнів законність рішення БПП і Центрвиборчкому. "Ходять чутки, що на самому з'їзді перед прийняттям цього рішення були запропоновані зміни в статут партії. Ці зміни не встигли передати до органів юстиції, зареєструвати як формалізовані зміни. Але на підставі неформалізованих положень статуту було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень депутатів Томенка і Фірсова", - сказала Ставнійчук.

"Рішення було прийнято близько 17-ї години в п'ятницю ввечері. І Томенко, і Фірсов відразу публічно заявили, що мають намір оскаржити це рішення в суді. Незважаючи на це, ЦВК у понеділок, фактично позбавивши права на звернення до суду, приймає відповідне рішення. При цьому ні Томенко, ні Фірсов до сьогодні не мають на руках рішення з'їзду. Вибачте, але це нагадує 37-й рік минулого століття", - сказала вона.

Нагадаємо, в БПП, позбавляючи мандатів Фірсова та Томенка, послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або вихід народного депутата України зі складу такої фракції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram