ГоловнаПолітика

Гра на нервах

Команди прем'єра і президента прогнозовано не змогли досягти компромісу у формуванні нової коаліції у вівторок, 29 березня. Тож анонсоване не раз переформатування Кабінету Міністрів знову відкладається.

Політичну напругу «під куполом» не зняла навіть довгоочікувана відставка генпрокурора Віктора Шокіна, що як розмінна монета притримувалась Банковою «під нового прем'єра».

Новий/старий союзник двох найбільших фракцій – «Батьківщина» – як передумову її вступу до коаліції висунула вимогу: ухвалення 18 так званих «соціальних законопроектів». Виконати які коаліція не може, оскільки це ставить хрест на співпраці з МВФ.

Чому депутати так поспішали звільнити Віктора Шокіна, і як тривають коаліційні торги – в матеріалі LB.ua.

Фото: Макс Требухов

Напередодні засідання парламенту глава держави вкотре зібрав депутатів своєї фракції на Банковій. Перед від’їздом до США Порошенко спробував заручитися їхньою підтримкою в:

а) голосуванні за відставку Віктора Шокіна, що навіть у недипломатичній формі давно вимагає Захід;

б) формуванні нового уряду на чолі з Володимиром Гройсманом.

За словами Порошенка, після виконання цих двох пунктів Україна може розраховувати на $1 млрд кредитних гарантій США і $3 млрд кредиту МВФ. А також підписати угоду про військово-технічну співпрацю зі Сполученими Штатами.

Традиційно президент лякав нардепів достроковими виборами і кілька критичних реплік критики кинув в сторону тих, хто надто активно виступав за відставку Генпрокурора на Банковій, і недостатньо активно – за відставку Арсенія Яценюка.

Втім, попри скепсис окремих депутатів, що відставку Шокіна можуть провести за сценарієм відставки Яценюка 16 лютого, перший пункт програми, з якою Порошенко збирається до США, нардепи виконали на відмінно: 289 голосів «за».

Щоправда, майже півгодинне обговорення перед голосуванням не обійшлося без взаємних звинувачень. Лідер «радикалів» Олег Ляшко традиційно згадав свої дитячі роки: «Ви його покривали, а тепер добиваєте… Ще з дитячого будинку, де я виховувався, ненавиджу тих, хто б’є лежачих». І пригадав, як неохоче серед нардепів збиралися підписи за відставку Генпрокурора, і як «радикали» та «Самопоміч» відмовляли інші фракції підтримувати кандидатуру ставленика Порошенка.

Вступився за Генпрокурора лише глава президентської фракції Юрій Луценко, висловивши йому подяку, що той «насмілився реформувати прокуратуру». «Він намагався, але не зміг зробити цю реформу», – все ж визнав недоліки Шокіна лідер БПП.

Фото: Макс Требухов

Перехід до наступного пункту – формування нового уряду на чолі з Гройсманом – не був таким легким, як зняття Шокіна.

Представники «Народного фронту» неодноразово як мантру повторювали вимогу глави Кабінету Міністрів, щоб той добровільно написав заяву про відставку. Йдеться про формування нової коаліції, так би мовити, під новий уряд.

– Вчора голова фракції БПП Луценко заявив, що у них є 152 підписи – це фракція БПП і колеги з «Батьківщини». Ми готові дати наші 82 депутатські підписи під відновленням старої чи формування нової коаліції… Будь ласка, коаліція висуває нового кандидата на прем'єр-міністра, підписуємося під коаліційною угодою, щоб це була дієва коаліція, і врешті-решт передаємо владу! – заявив журналістам в кулуарах парламенту Максим Бурбак.

Після тривалих перемовин у переліку потенційних союзників БПП і «НФ» залишилася лише «Батьківщина».

Фракція «Самопоміч», нагадаємо, висловила свою категоричність щодо вступу у коаліцію будь-якого формату. При цьому, погодилася голосувати за урядові законопроекти у разі виконання наступних вимог: добровільна відставка прем’єра, ухвалення нового закону про вибори народних депутатів за пропорційною системою з відкритими списками, новий склад ЦВК, відкритий конкурс на посаду генерального прокурора.

Радикальна партія, за словами опитаних LB.ua депутатів, висунув неприйнятну для команд Порошенка і Яценюка вимогу: спікерство для Олега Ляшка. Лідер «радикалів» навіть готовий відмовитися заради цього від чотирьох міністерських портфелів, які йому раніше обіцяли за вступ в коаліцію. Та посаду спікера БПП обіцяє закріпити за «Народним фронтом» як компенсацію за втрату прем’єрства.

Щодо «Батьківщини», то її ймовірна участь в коаліції теж під великим запитанням. Як сказав один із нардепів БПП, «у відносинах з нею можеш і сам себе обмахлювати».

Вранці 29 березня Юлія Тимошенко з трибуни парламенту нагадала про п'ять своїх вимог як передумови вступу в коаліцію і голосування на нового прем'єра. З-поміж них: продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, введення пільгового оподаткування для фермерських господарств, індексація зарплат та пенсій, зниження тарифів для населення тощо.

Фото: Макс Требухов

– Робите для людей щось як аванс – потім ми щось створюємо! Не робите нічого для людей – тоді всі йдуть на вибори! – категорично висловилась вона з трибуни.

Вже до обіду того ж дня ці вимоги «вилилися» у 18 законопроектів і проектів постанов, зареєстрованих в парламенті депутатами від «Батьківщини», починаючи з грудня 2014 року.

Серед них – проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів житлово-комунального господарства, авторами якого є лідери “Батьківщини», Радикальної партії, «Самопомочі» і БПП. Головою такої комісії пропонується призначити Юлію Тимошенко. Її склад уже розписаний між всіма фракціями і навіть групами парламенту: шестеро членів від БПП, двоє – від «Опоблоку», і по одному – від «радикалів», «Батьківщини», «Самопомочі», групи «Відродження» і «Волі народу». «Народний фронт» відмовився брати участь в цій ТСК.

«Підвищення відбуваються за завуальованими алгоритмами формування таких тарифів, у зв’язку із чим виникають сумніви з точки зору обґрунтування таких тарифів.

Є також очевидним, що викривлення тарифів у більшу сторону відбувається на користь та за інтересів власників-монополістів розподільних мереж, ТЕЦ, електростанцій, тощо, які тісно пов’язані із діяльністю нинішнього Кабінету міністрів України», - йдеться в пояснювальній записці проекту.

– Два дні тому Кожем'якін приніс нам перелік законопроектів, котрі вимагає Тимошенко (для вступу в коаліцію – LB.ua). Ми довго уточнювали: по-перше, чи це – весь список вимог, по-друге, чи йдеться про ухвалення їх до чи після вступу в коаліцію. Він запевняв нас, що вимог більше не буде, а ухвалення їх – не нагальне. І тут приходить Тимошенко і все це змінює, – розповів один із нардепів команди Яценюка про хід перемовин, що розпочалися з 12 години, між БПП, «Народним фронтом» і «Батьківщиною» за закритими дверима сесійного залу.

За його словами, ряд вимог фракції Тимошенко суперечать вимогам МВФ, на які Україна вже погодилася. Такі аргументи, втім, не переконали лідера "Батьківщини", яка стверджує, що «з МВФ треба вміти домовлятися і висувати свої вимоги».

Після емоційної дискусії лідер «Батьківщини» пішла з сесійного залу зі своїми однопартійцями, залишивши БПП і «Народний фронт» далі вигадувати формати коаліції. Правда, останні не змогли нічого придумати, як піти шляхом Тимошенко: створити робочу групу для напрацювання двадцяти нібито принципово важливих для парламенту законопроектів.

Непублічно нардепи БПП зізнаються: переговори по новому формату коаліції знову перейшли у відтягування часу, щоб повернути в цей процес Юлію Тимошенко.

– Тимошенко зайде в коаліцію рівно на 15 хвилин, щоб звільнити Яценюка. І все, більше працювати там не буде, – без ілюзій каже один із нардепів БПП.

Фото: Макс Требухов

А соратники Арсенія Яценюка все ще сподіваються, що йому вдасться втриматися на посаді.

– Арсеній Петрович впевнений, що ніякої коаліції не буде, і, мовляв, через якийсь час Порошенку доведеться просити його залишитися і сформувати якийсь уряд. А поки Порошенко і Яценюк продовжують грати одне одному на нервах, – каже один із нардепів «Народного фронту», додаючи, що «Яценюк боїться такого варіанту». Тож після формування нової коаліції розглядається варіант звільнення «старого» і призначення «нового» прем’єра одразу.

У «Народному фронті» також не виключають можливість формування нової коаліції лише в союзі з БПП.

– Це не ідеальний варіант, але цілком можливий… Якщо сьогодні позафракційні депутати вирішать вступити у фракцію БПП, тоді у нас номінально буде 226, – зазначила депутат «Народного фронту» Вікторія Сюмар.

З урахуванням Олександра Бригинця і Дмитра Білоцерковця, котрі стали нардепами БПП після позбавлення мандатів Єгора Фірсова і Миколи Томенка, до 226 не вистачає всього сім депутатів. Тож президентська фракція працює над переконанням позафракційних нардепів вступити в її лави. Більш того, подібні пропозиції, за даними LB.ua, вже надходили, зокрема чотирьом депутатам партії «Народний контроль» Дмитра Добродомова, котрі свого часу вийшли з БПП. За словами Добродомова, вони відмовилися.

Розглядається також можливість запрошення в БПП і п’яти колишніх членів фракції «Самопоміч», яких вигнали після голосування за зміни до Конституції у серпні минулого року: Ганни Гопко, Остапа Єднака, Віктора Кривенка, Павла Кишкаря і Вікторії Пташник. Двоє з них – Гопко і Кишкар – заявили LB.ua, що не отримували таких запрошень. І погоджуватися на подібні пропозиції не збираються.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram