ГоловнаПолітика

В Одесі затримано за хабар члена команди Сакварелідзе

Модебадзе призначили в одеську прокуратуру 16 березня

В Одесі затримано за хабар члена команди Сакварелідзе
Владислав Куценко
Фото: gp.gov.ua

Прокурора Одеської обласної прокуратури Олександра Модебадзе, призначеного 16 березня Давидом Сакварелідзе, затримали за хабар.

Про це заявив прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко.

"Близько години тому слідчі Військової прокуратури Південного регіону за матеріалами Служби безпеки затримали під час отримання хабара в розмірі 5 тис. доларів США прокурора відділу прокуратури Одеської області, юриста 1-го класу Олександра Таріеловича Модебадзе, якого 16 березня цього року призначили Сакварелідзе", - заявив Куценко.

Відкрито справу за ст. 368 Кримінального кодексу (отримання хабара).

Нагадаємо, звинувачення ГПУ на адресу заступника генпрокурора - прокурора Одеської області Сакварелідзе у нецільовому використанні 20 млн доларів, виділених США на розробку тестів на посади місцевих прокурорів, вперше пролунали 12 серпня 2015 року. У відповідь США висловили підтримку Сакварелідзе і оголосили, що виділять ще 2 млн доларів на підтримку роботи Сакварелідзе з реформування органів прокуратури.

Скандал перейшов на новий виток після того, як в лютому близько 50 народних депутатів з різних фракцій, в тому числі з БПП, підписали лист-звернення до Сенату США, в якому висловили стурбованість щодо використання грошей, виділених на реформування органів прокуратури України. У зверненні стверджувалося, що 200 тис. доларів для проведення кадрових конкурсів, зокрема розробки спеціальних тестів для реформування прокуратури, на рахунки Генпрокуратури не надійшли.

Сьогодні Сакварелідзе звільнили, згідно з наказом генпрокурора Віктора Шокіна. За словами Сакварелідзе, президент Петро Порошенко заявив, що це звільнення не було з ним погоджено.

Голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі назвав звільнення Сакварелідзе "небезпечним прецедентом" і заявив, що його звільнила "мафія, проти якої він боровся".

Раніше Сакварелідзе заявив, що його команду намагаються прибрати з Генпрокуратури у зв'язку зі справою "діамантових прокурорів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram