ГоловнаПолітика

Стан здоров'я Савченко погіршився, - МЗС

Відмова дозволити відвідування українськими лікарями свідчить про спробу приховати її реальний стан

Стан здоров'я Савченко погіршився, - МЗС
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з продовженням утримання незаконно засудженої російською владою громадянки України Надії Савченко, що зумовило значне погіршення стану її здоров'я і становить небезпеку.

Про це йдеться в заяві МЗС від 24 березня.

"Обурення викликає необґрунтована відмова російської сторони в дозволі на відвідування утримуваної Надії Савченко кваліфікованими українськими лікарями, що свідчить про спробу російських властей приховати реальний стан її здоров'я і ввести в оману світову спільноту щодо задовільного самопочуття", - сказано в документі.

МЗС заявляє, що в наявних умовах утримання незаконно засудженої Надії Савченко відповідальність за стан здоров'я і її життя несе російська сторона.

Зовнішньополітичне відомство України вимагає від російської сторони невідкладно дозволити відвідування Надії Савченко українськими медиками і негайно звільнити її, як це передбачено мінськими домовленостями, підписантом яких є також Російська Федерація.

"Закликаємо міжнародне співтовариство продовжити тиск на Російську Федерацію для збереження життя незаконно засудженої громадянки України Надії Савченко і повернення її на батьківщину", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 25 березня Рада національної безпеки й оборони затвердила список санкцій причетних до порушення прав депутата Верховної Ради Надії Савченко, кінорежисера Олега Сенцова й інших утримуваних в Росії українців. У єдиний список санкцій внесено керівники ФСБ Росії, співробітники слідчого комітету, прокуратури, суддівського корпусу і військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram