ГоловнаПолітика

Контактна група обговорила питання контролю за українсько-російським кордоном

У Мінську завершилося чергове засідання щодо Донбасу

Контактна група обговорила питання контролю за українсько-російським кордоном
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час якого сторони обговорили низку питань.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Фейсбуці.

За її словами, актуальними залишаються питання порушення режиму припинення вогню бойовиками, відведення важких озброєнь, розмінування, припинення навчальних стрільбищ поблизу лінії протистояння.

"Україна неодноразово наголошувала і продовжує наполягати: без вирішення проблем безпеки неможливо говорити про значний прогрес у вирішенні гуманітарних, політичних і економічних питань", - зауважила Оліфер.

Окремо було обговорено питання контролю за українсько-російським кордоном. Зокрема, йшлося про реалізацію спеціального плану допуску спостерігачів ОБСЄ на непідконтрольну Києву частину українсько-російського кордону.

Гострою залишається проблема звільнення заручників. Україна вкотре закликала представників "ДНР" і "ЛНР" продовжити процес звільнення полонених, який було розблоковано 20 лютого 2016 року. В першу чергу - відпустити тих, хто потребує медичної допомоги, і тих, хто перебуває в полоні більш ніж рік.

"Українська сторона озвучила вимогу звільнення Надії Савченко і позицію Президента Петра Порошенка щодо її повернення в Україну в рамках виконання мінських домовленостей. Окрім того, ми знову закликаємо представників окремих районів Донецької та Луганської областей забезпечити доступ експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста до заручників на Донбасі", - зазначила Оліфер.

Також під час засідання Україна порушила питання про заборону в'їзду в РФ представнику України в гуманітарній підгрупі Ірині Геращенко, яка є дипломатом, Уповноваженим Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі, головою парламентського комітету Верховної Ради.

"Подібне обмеження в свободі пересування може зробити негативний вплив на подальшу роботу Тристоронньої контактної групи", - наголосила прес-секретар Кучми.

Також сьогодні обговорювали питання про необхідність запрошення міжнародних експертів для оцінки екологічної ситуації в Донецькій і Луганській областях. Мова, зокрема, про хімічний завод "Стирол" у Горлівці, а також шахти "Голубовська" і "Першотравнева" в Луганській області, шахту "Юний комунар" у Донецькій області.

"Так, на "Юному комунарі" ще в 1979 році були проведені ядерні випробування, відтоді в цій шахті необхідно регулярно відкачувати воду. Якщо цього не робити, то ситуація призведе до забруднення ґрунтових вод і екологічної катастрофи", - зазначила Оліфер.

В економічній підгрупі триває робота з відновлення інфраструктури, залізничних об'єктів і ліній електропередачі. Триває процес укладання контрактів на постачання води з урахуванням боргів згідно з українським законодавством. Також ішлося про безпеку працівників Донецької фільтрувальної станції, яка забезпечує водою близько 1 млн жителів Донбасу.

Нагадаємо, сьогодні Леонід Кучма взяв участь у переговорах за допомогою відеозв'язку.

Усього контактна група планує провести ще шість засідань у першому півріччі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram