ГоловнаПолітика

ЄС зажадав звільнити Савченко

Федеріка Могеріні вказала на зобов'язання Росії в Мінських угодах

ЄС зажадав звільнити Савченко
Федерика Могерини
Фото: EPA

Голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні зажадала негайно і без будь-яких умов відпустити українку Надію Савченко.

"Не дивлячись на численні заклики, українську льотчицю Надію Савченко вчора засудили до в'язниці. Ми долучаємося до голосів в усьому світі у заклику до російської влади негайно і без будь-яких умов звільнити Надію Савченко з гуманітарних міркувань, відповідно до "Комплексу заходів щодо реалізації Мінських угод", в якому міститься зобов'язання звільнити всіх заручників і затриманих у зв'язку з конфліктом у Східній Україні", - йдеться у заяві.

Це також стосується і всіх інших громадян України, яких незаконно затримали в Росії, в тому числі Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких слід повернути в Україну, додала Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, 22 березня Донецький міський суд Ростовської області засудив Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винуватою у вбивстві, замаху на вбивство і незаконному перетинані російського кордону.

Судовий процес над Надією Савченко почався в середині 2015 року. Як заявляється у справі, льотчиця, яка служила у добровільному батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що потім Савченко незаконно проникла на територію Росії, де її затримали. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї і сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram