ГоловнаПолітика

Онлайн-трансляція оголошення вироку Савченко

Вердикт мають оголосити до другої половини дня

У Донецьку Ростовської області почалося оголошення вироку у справі Надії Савченко.

Суддя Леонід Степаненко на останньому засіданні заявив, що вирок буде зачитуватися протягом двох днів - 21 та 22 березня.

Судовий процес над Надією Савченко в Донецьку за звинуваченням у сприянні вбивству російських тележурналістів у Луганській області і в незаконному перетині кордону почався в середині 2015 року. Як заявляється у справі, льотчиця, яка служила в добровільному батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, унаслідок якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що в майбутньому Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана. У реальності Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї і сфабрикували справу.

На початку березня слухання мали завершитися судовими дебатами сторін і останнім словом самої обвинувачуваної. Проте 3 березня раптово суддя не дав Надії Савченко виголосити останнє слово і переніс засідання на 6 березня. Текст заяви, однак, оприлюднили, а сама Савченко оголосила сухе голодування.

6 березня чергове засідання суду було коротким - останнє слово Надії Савченко було озвучено, крім того, вона також заявила про намір сухе голодування продовжувати. Однак уже через чотири дні генеральний консул України Віталій Москаленко та адвокат Марк Фейгін змогли переконати Надію сухе голодування припинити. Тепер протягом двох днів суддя планує зачитати вирок. Сторона звинувачення вимагає засудити Савченко до 23 років позбавлення волі.

За прямим розпорядженням президента України Петра Порошенка, на процес Савченко виїхали з Києва прес-секретар президента України Святослав Цеголко та уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко. Однак на кордоні Геращенко повідомили про заборону на в'їзд в Росію до 2021 року. Цеголко і низка народних депутатів в Росію таки потрапили. Це Олена Кондратюк, Ірина Луценко, Марія Іванова, Олексій Рябчин, Валерій Дубіль, Віктор Кривенко, Вадим Івченко та Сергій Євтушок.

Як зазначає "Радіо Свобода", сестра Віра Савченко також прибула в Росію, незважаючи на те, що в Грозному, де її звинувачують в образі суду, тривають слідчі дії, допитуються свідки словесної суперечки із суддею Вахідом Ісмаїловим, який головує на процесі у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка. Кілька днів тому слідчий надіслав молодшій Савченко повідомлення, що слідство у її справі продовжено до 19 березня. Адвокат Клиха Марина Дубровіна припустила, що Віру Савченко можуть доставити до слідчого в Грозний примусово. Незважаючи на це Савченко виїхала в Росію на оголошення вироку у справі сестри і навіть заявила, що перебуватиме під стінами СІЗО з вимогою звільнення Надії після оголошення вироку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram