ГоловнаПолітика

Нардепи подають у НАБУ по 20 заяв на день, - Ситник

Однак надалі відмовляються, побоюючись кримінальної відповідальності.

Нардепи подають у НАБУ по 20 заяв на день, - Ситник
Фото: 24tv.ua

У Національне антикорупційне бюро щодня надходить близько 20 заяв від народних депутатів. Про це в інтерв'ю програми "Лівий берег" зі Сонею Кошкіною розповів голова НАБУ Артем Ситник.

Однак не всі свої заяви нардепи надалі підкріплюють показаннями на допиті.

"По суті, будь-яка публічна людина може написати пост, називаючи пана Пупкіна злодієм та озвучуючи плани щодо подання на нього заяви в НАБУ. А коли співробітники НАБУ приходять - умиває руки", - зазначив Ситник.

Як приклад він навів недавню заяву депутата від БПП Вадима Денисенка, який звинуватив міністра інфраструктури в отриманні тіньових зарплат.

"Від Денисенка було депутатське звернення. Але, на жаль, за викликом детективів він не з'явився. Тобто, підтримати своє звернення і дати свідчення - після роз'яснення кримінальної відповідальності за явно неправдиві показання - він не наважився", - додав голова НАБУ.

Фільтром у цьому випадку, за його словами, виступає попередження про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиве повідомлення про злочин. Людині пояснюється, що вона несе повну відповідальність за свої заяви.

"Політики часто вдаються до маніпуляції громадською думкою. Роблять гучні заяви, а потім не бажають подальшого розслідування в межах кримінального процесу. Не бажають нести відповідальність за явно неправдиві повідомлення. Згідно зі ст. 62 Конституції України, у нас діє презумпція невинності. Хоча за фактом у публічній площині відомі прізвища звучать з приставкою "злодій", "корупціонер", адресувати які можна лише після вироку суду. Так відбувається в цивілізованих країнах", - зазначив Ситник.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Артем Ситник: «Прокурор не може давати вказівки щодо антикорупційних розслідувань»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram