ГоловнаПолітика

Садовий: зрив ЛГБТ-фестивалю у Львові - це спроба дискредитувати Україну

Мер Львова переконаний, що провокації були сплановані для негативної "картинки"

Садовий: зрив ЛГБТ-фестивалю у Львові - це спроба дискредитувати Україну
Лидер "Самопомощи" Андрей Садовый
Фото: Сергей Нужненко

Мер Львова Андрій Садовий переконаний, що провокації під час ЛГБТ-фестивалю у Львові - наслідок добре спланованої операції.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Учасники з обох сторін виступили свідомими чи несвідомими учасниками "картинки". Я засуджую насильство, але як керівник органу місцевого самоврядування маю обмежений вплив на силові структури і спеціальні органи", - написав Садовий.

Він також зазначив, що попереджав керівника області про можливі провокації.

"Напередодні заходу я попередив голову ОДА про те, що мета провокації - міжнародна дискредитація України і попросив надати всі дії в межах його повноважень, щоб не допустити цього сценарію. Знаю, що він обговорював цю ситуацію з СБУ. Вони знають, як працювати в таких випадках. Сподіваюся, зробили все, що могли. Слава Богу, ніхто не постраждав. Є репутаційні втрати", - зазначив Садовий.

Він також заявив, що згоден з рішенням суду про заборону масових заходів біля Оперного театру.

"Судове рішення про заборону проведення масових заходів обома сторонами біля Опери було правильним. Прямі сутички і кров на вулицях Львова - це те, чого хотіли наші вороги", - додав мер Львова.

Нагадаємо, представники ЛГБТ-спільноти запланували проведення у Львові 19 та 20 березня Фестивалю рівності, частиною якого мав стати ЛГБТ-квест. Це обурило частину львівських правих активістів і політичних сил. Із закликом відмовитися від проведення ЛГБТ-акцій виступила також Львівська архиєпархія УГКЦ, а адміністрація готелю "Львів" відмовила в поселенні 25 учасникам Фестивалю рівності.

18 березня Львівська міськрада за рекомендацією Національної поліції звернулася до суду з позовом про заборону будь-яких акцій на проспекті Свободи біля Оперного театру 19 березня. З заявками про проведення там акцій на підтримку традиційних сімейних цінностей раніше звернулися представники ЛГБТ-спільноти та їхні опоненти з "Правого сектору", ГО "Фронтера", ГО "Сокіл", "Волонтерського загону", Добровольчого руху ОУН, ГО "Білі Горвати". Суд задовольнив позов і заборонив проводити заходи.

Організатори фестивалю вирішили не проводити квест, натомість обмежитися виставкою, літературним вечором і переглядом фільмів.

19 березня біля готелю, де представники ЛГБТ-спільноти проводили виставку, зібралися невідомі люди в масках. Також невідомі поінформували про замінування готелю "Дністер". Учасників ЛГБТ-фестивалю евакуювали з готелю в супроводі поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram