ГоловнаПолітика

Устенко прогнозує перемогу противників УА на референдумі у Нідерландах

"Сценарій "повний провал референдуму", мені здається, можна розглядати як базовий"

Устенко прогнозує перемогу противників УА на референдумі у Нідерландах
Фото: Макс Требухов

Перемога противників Угоди про асоціацію України та Євросоюзу на референдумі у Нідерландах, який відбудеться 6 квітня, є найімовірнішим його результатом.

Про це в Інституті Горшеніна на круглому столі "Референдум у Нідерландах - Спроба зупинити євроінтеграцію України?" сказав Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

Він зазначив, що в цілому існує три можливі сценарії.

"Перший сценарій - якщо референдум не відбудеться, тобто кількість учасників буде менш ніж 30%. Це найменш болісний сценарій для України і Євросоюзу. Другий сценарій - референдум відбудеться, понад 30% беруть участь, при цьому більша кількість проголосує на підтримку України. Непоганий сценарій для України, але не такий хороший, якщо порівняти з першим сценарієм. Ну, і третій сценарій - найменш позитивний - референдум відбувся і велика частина проголосувала проти", - заявив він.

Устенко припускає, що перший сценарій найменш імовірний. Але навіть у разі його реалізації він матиме наслідки, тому що навіть в такому разі багато тих, хто проголосував, будуть проти Угоди про асоціацію, і їхня думка буде враховуватися в майбутньому. "Якщо ти отримуєш 50-60% від тих, хто прийшов у 30%-му референдумі і проголосував проти, це означає, що близько 15-18% виборців Голландії в принципі погано ставляться до цієї ідеї. Це дуже велика величина, яка буде потім використовуватися і євроскептиками, і противниками України", - пояснив Устенко.

З цієї ж причини другий сценарій також буде сумнівним з точки зору перемоги України і Євросоюзу.

"Ну, і третій варіант - це повний провал референдуму, і мені здається, що його можна розглядати як базовий сценарій, який має найбільшу ймовірність. Не тому, що Україна не така, а тому що у них власне бачення, вони не розуміють, за що вони голосують", - сказав Устенко.

При цьому він вважає, що провал референдуму буде для Євросоюзу більшою проблемою, ніж для України, оскільки Брюсселю треба буде будувати взаємини з євроскептиками.

"Референдум, згідно із законодавством Нідерландів, є консультативним. Якщо йти за цим трактуванням, для України все одно, як проголосують у Нідерландах. Абсолютно все одно. Але це чисто гіпотетично. Друге, з чого треба виходити: наступний рік у Нідерландах - це парламентські вибори", - сказав Устенко. Він пояснив, що результати референдуму матимуть середньострокові і довгострокові наслідки для України і для самого Європейського Союзу.

"Політики використовуватимуть результати референдуму, якими б вони не були, у своїх політичних цілях, тому що їм треба обратися наступного року в парламент", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram