ГоловнаПолітика

ЄС просить країни ООН не визнавати анексію Криму

"Це є прямим викликом міжнародній безпеці"

ЄС просить країни ООН не визнавати анексію Криму
Федерика Могерини
Фото: EPA

Європейський Союз не визнає і далі засуджує анексію Криму Росією як порушення міжнародного права.

Про це йдеться в офіційній заяві верховного представника ЄС з іноземних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Це є прямим викликом міжнародній безпеці, що становить серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав", - наголосила Федеріка Могеріні.

Вона також зазначила, що ЄС продовжить дотримуватися політики невизнання, в тому числі за допомогою санкцій. Також ЄС закликає країни-членів ООН розглянути аналогічні заходи відповідно до Резолюції Генасамблеї ООН №68/262.

"ЄС знову висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з нарощуванням військової потужності і погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, включаючи перешкоджання свободі висловлення поглядів, свободі мирних зібрань, свободі релігії і переконань і переслідування осіб, які належать до меншини, зокрема кримських татар. Особливе занепокоєння викликає запит про заборону діяльності Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, як екстремістської організації", - заявила Федеріка Могеріні.

Вона підкреслила, що ЄС закликає до повного дотримання міжнародних стандартів і ретельного розслідування порушень прав людини на окупованому півострові, таких як насильницькі зникнення, тортури й убивства.

"Олег Сенцов і Олександр Кольченко, затримані і засуджені з порушенням міжнародного права, повинні бути негайно звільнені і їм повинно бути гарантоване безпечне повернення в Україну", - додала представниця ЄС.

Вона також закликала надати доступ на півострів міжнародним правозахисникам.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що міжнародні партнери України продовжує тиснути на Росію для деокупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram