ГоловнаПолітика

Рада надала дітям-чорнобильцям право на безкоштовні дитсадки і проїзд

Депутати прийняли закон про соцзахист постраждалих у результаті аварії на ЧАЕС

Рада надала дітям-чорнобильцям право на безкоштовні дитсадки і проїзд
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада надала дітям-чорнобильцям право на безплатне виховання в державних і комунальних дошкільних навчальних закладах, а також безкоштовний проїзд у всіх видах транспорту, крім таксі.

Відповідний законопроект підтримав 261 депутат.

Також передбачено, що діти, народжені від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або осіб, евакуйованих із зони відчуження, і після досягнення повноліття не належали до категорії дітей-чорнобильців, мають право на щорічне медичне обстеження і лікування в спеціалізованих медзакладах.

Учасники ліквідації наслідків аварії мають право на безкоштовні щорічні санаторно-курортні путівки.

Крім того, батьки мають право на виплату грошової компенсації для дітей-чорнобильців, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, якщо діти не перебувають на повному держзабезпеченні.

Згідно із законопроектом, передбачена щомісячна виплата в установленому Кабінетом міністрів порядку сім'ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом у зв'язку із захворюванням внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, чиї батьки стали інвалідами 1-ї або 2-ї групи або померли внаслідок катастрофи.

Також законопроект передбачає доплату в установленому Кабміном порядку громадянам, які працюють у зоні відчуження.

Крім того, призначається одноразова компенсація неповнолітнім дітям і дружині померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що не брали шлюбу вдруге.

Пенсії тим, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачуються в повному розмірі без урахування отриманого доходу.

Нагадаємо, в 2016 році виповнюється 30 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Президент Петро Порошенко оголосив 2016-й рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії і пам'яті жертв катастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram