ГоловнаПолітика

У Раді не знайшлося голосів за законопроект про заочне засудження Януковича

Депутати не змогли спростити процедуру спеціального досудового розслідування

У Раді не знайшлося голосів за законопроект про заочне засудження Януковича
Фото: EPA/UPG

У Верховній Раді не знайшлося голосів за законопроект №3196, який дозволяє заочно судити осіб, яких Інтерпол відмовляється оголошувати в міжнародний розшук. Проект обговорили за повною процедурою на вечірньому засіданні в четвер, але під час сигнального голосування його підтримали тільки 179 депутатів.

За словами автора законопроекту Антона Геращенка, його розроблено спеціально для колишнього президента Віктора Януковича і його оточення.

Наприкінці березня прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко повідомив, що Інтерпол прибрав з відкритого доступу розшукові картки цілої низки представників колишньої влади України, в тому числі Віктора Януковича, Едуарда Ставицького, Миколи Азарова, Сергія Клюєва.

Законопроект №3196 пропонує внести зміни до низки статей Кримінального процесуального кодексу, а також законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про здійснення правосуддя і кримінального провадження у зв'язку з проведенням АТО" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО" з метою (як зазначається в пояснювальній записці) вдосконалення положень чинного законодавства, які затягують досудове розслідування і судовий розгляд і не дають можливості застосування процедури "заочного провадження".

Йдеться про те, щоб ввести процедуру заочного судового розслідування щодо осіб, оголошених у внутрішньодержавний розшук, а не тільки міжнародний.

Такий процес буде можливий тільки щодо тих підозрюваних, щодо яких розслідуються справи за ст. 255 (створення злочинної організації), ч.2 ст.115 (умисне вбивство), ч.5. ст 191 (привласнення майна в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, в липні 2015 року Інтерпол припинив розшук Януковича після того, як юристи адвокатської компанії Joseph Hage Aaronson подали скаргу, заявивши, що кримінальна справа проти колишнього президента має політичний характер.

Варто відзначити, що під час "бюджетної" ночі 25 грудня 2015 року Верховна Рада вже намагалася внести схожі поправки, але тоді також не вистачило голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram