ГоловнаПолітика

Італія визнала українські водійські посвідчення

Угода набуває чинності через 60 днів.

Італія визнала українські водійські посвідчення
Фото: facebook.com/petroporoshenko

Влада Італії визнали водійські посвідчення, видані в Україні.

"Важливий результат мого останнього візиту до Італії. Офіційний Рим визнав українські водійські посвідчення", - повідомив у Фейсбуці Президент Петро Порошенко.

Голова МВС Арсен Аваков уточнив, що через 60 днів українці, які проживають в Італії, зможуть обміняти водійські посвідчення без іспитів.

У Фейсбуці він написав, що Кабмін України в четвер затвердив Угоду між урядами України та Італії про взаємне визнання та обмін посвідчень водія.

Раніше з українськими посвідченнями водія можна було їздити по Італії не більш ніж рік, а потім потрібно було отримувати національні права, склавши теоретичний і практичний іспити і заплативши від 600 до 1000 євро.

Угоду з Італією було підписано 15 листопада минулого року, відтоді Україна виконала й оформила всі внутрішньодержавні процедури для затвердження документа. Через 60 днів міжурядова угода набуде чинності.

Українсько-італійська Угода про взаємне визнання прав передбачає, що громадяни України, які легально проживають в Італії, а також, відповідно, проживають легально в Україні громадяни Італії, зможуть обміняти свої національні водійські посвідчення на аналогічні документи країни проживання.

Дія угоди поширюється на громадян України, які:

  • легально проживають в Італії
  • є резидентами країни менш ніж чотири роки,
  • мають дійсні українські посвідчення водія.

Обмеження:

  • обміну не підлягають недійсні або підроблені документи;
  • громадяни, які за станом здоров'я не можуть керувати автотранспортом, не зможуть скористатися процедурою обміну прав;
  • обмін обмежується тільки тими категоріями автотранспорту, які вказані в національних правах.

Нова угода не скасовує норму закону, згідно з якою українці в Італії, а італійці в Україні не мають права користуватися національними водійськими посвідченнями більш ніж рік після отримання офіційної реєстрації. Однак тепер обмін буде здійснюватися без складання теоретичного і практичного іспитів і, відповідно, без витрат на їх оплату.

Процедура обміну буде займати деякий час, оскільки для з'ясування дійсності та достовірності документів проводитимуть спеціальну перевірку. При видачі нового італійського водійського посвідчення, українське вилучатимуть. Відповідно, італійці здаватимуть національний документ при отриманні українського.

Для громадян України обмін буде проводитися на території Італії в представництвах Автоінспекції (Motorizzazione Civile) за місцем проживання громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram