ГоловнаПолітика

Пайєтт відкинув підозри ГПУ стосовно Сакварелідзе

Посол визнав заяву Генпрокуратури підривом реформ.

Пайєтт відкинув підозри ГПУ стосовно Сакварелідзе
Фото: www.dyvys.in

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт прокоментував намір Генпрокуратури розслідувати використання американських грошей, виділених для заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе.

У четвер прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко на брифінгу анонсував порушення справи в зв'язку з тим, що гроші, які США виділили на підтримку реформи органів прокуратури, не надійшли на рахунки ГПУ.

У своєму Твиттері Пайєтт повідомив, що ці гроші і не повинні були надходити на рахунки Генпрокуратури.

"США не виділяють пряму бюджетну підтримку ГПУ або будь-якій іншій українській держустанові чи агентству. Кошти спрямовують міжнародним організаціям-партнерам, що заслуговують довіри. Приклад: США дали $200 000 Організації з економічного розвитку та співробітництва (OECD) - визнаним міжнародним експертам - на розробку тестів для прокурорів. 2 млн доларів для подальшої підтримки реформ у ГПУ витрачає Міжнародна організація розвитку і права через Бюро з міжнародної боротьби з наркотиками і посилення правопорядку. Це ж стосується американської допомоги патрульній поліції, коштів на підтримку судової реформи та розробку законопроектів", - написав посол.

"Як я вже говорив публічно і раніше, ми хочемо бачити в ГПУ боротьбу з корупцією замість того, щоб відкрито і агресивно підривати реформи", - зауважив Пайєтт.

Нагадаємо, звинувачення ГПУ на адресу Сакварелідзе в нецільовому використанні 20 млн доларів, виділених США на розробку тестів на посади місцевих прокурорів, уперше пролунали 12 серпня 2015 року. У відповідь США висловили підтримку Сакварелідзе й оголосили, що виділять ще 2 млн доларів на підтримку роботи Сакварелідзе з реформування органів прокуратури.

Скандал пішов на новий виток після того, як у лютому близько 50 народних депутатів України з різних фракцій, у тому числі з фракції БПП, підписали лист-звернення в Сенат США, в якому висловили стурбованість щодо використання грошей, виділених Штатами на реформування органів прокуратури України. У зверненні стверджувалося, що 200 тисяч доларів для проведення кадрових конкурсів, зокрема розробки спеціальних тестів для реформування прокуратури, на рахунки Генпрокуратури України не надійшли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram