ГоловнаПолітика

НАБУ відкрило полювання на відьом, - Надал

Мер Тернополя вважає, що основними корупціонерами намагаються зробити вчителів і лікарів.

НАБУ відкрило полювання на відьом, - Надал
Фото: Макс Требухов

Низка гучних затримань у Тернопільській області, які відбулися впродовж останніх кількох місяців, пов'язані з необхідністю Антикорупційного бюро показати результат роботи. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив мер Тернополя Сергій Надал.

"Коли створювався такий орган як НАБУ, вся країна чекала, що він буде боротися з корупцією на найвищому рівні, на рівні керівництва країни. Ні для кого не секрет: риба гниє з голови... Але якщо послухати заяви прем'єра, то в Україні корупції на вищому рівні не існує. У нас залишилися корупціонерами лише вчителі, лікарі, сільські голови... Ось і починається зараз "полювання на відьом", треба ж показати важливість НАБУ", - зазначив Надал.

"За кілька тижнів відбулася низка затримань у Тернопільській області (1 лютого на хабарі попався доцент Тернопільського державного медуніверситету, депутат міськради від "Народного контролю" Роман Ляхович, - ред). Створюється враження, що це - найбільша корупційна область в Україні. Або там - найбільший бізнес і політичні інтереси. Подивимося, чим завершаться всі ці справи, чи буде хоч одну доведено до суду", - додав також він.

Крім того, кримінальні провадження за звинуваченням у корупції, за словами Надала, є також засобом політичного тиску. Так, у травні минулого року перед місцевими виборами затримали колишнього заступника нинішнього тернопільського мера Володимир Камінського за нібито отримання хабара в розмірі 217 тис. гривень. У підсумку в суді справу було перекваліфіковано на "перевищення службових повноважень", Камінський отримав штраф у розмірі 25 тис. грн і спецконфіскацію - 85 тис. гривень. Після чого добровільно подав у відставку.

Коментуючи цю інформацію, Камінський зазначив:

"Усю цю історію можна назвати чистої води політикою і спробою впливати на результати виборів. Це робилося сплановано, напередодні місцевих виборів. Дійсно, коментувати цю справу взялися не рядові міліціонери, а VIP-персони. Цікаво, що Камінського ще не затримали, а інформація про хабар (із зазначенням суми, зауважте) вже "висіла" на сайті прокуратури і міліції. І поки він був на іншому поверсі, його кабінет зламали, зайшли з понятими і знайшли саме ту суму, зазначену в офіційних повідомленнях за три години до цього", - говорить мер.

Такі дії він називає цілеспрямованим тиском на свободу на всіх рівнях.

"Можу стверджувати одне: факту отримання хабара не було, про який тоді заявили. Те, що його (Камінського, - ред.) змушували піти і він врешті-решт погодився, - його особиста справа. Він про це розповідати не хоче", - додав Надал.

Докладніше читайте в повному тексті інтерв'ю: "Сергій Надал: «У цьому уряді, як і за Азарова, якщо виникають фінансові проблеми, їх скидають на місцеве самоврядування»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram