ГоловнаПолітика

Рада достроково закрилася через блокування трибуни (оновлено)

"Народний фронт" і Радикальна партія не дали депутатам попрацювати.

Рада достроково закрилася через блокування трибуни (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Депутати фракцій "Народного фронту" і Радикальної партії заблокували трибуну Верховної Ради після того, як парламент на вечірньому засіданні відмовився вносити до порядку денного законопроекти №4057 і №3196, заявлена мета яких - конфіскація грошей, які належали оточенню колишнього президента Віктора Януковича і були арештовані.

Інші депутати вказують на те, що проект №4057 порушує презумпцію невинуватості.

Через блокування трибуни спікер Володимир Гройсман вирішив закрити вечірнє засідання достроково.

Депутати повернуться до цих законопроектів у четвер.

Законопроектом №4057 пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України (далі - КПК) новим розділом 24-1 "Особливості обігу в дохід держави коштів, цінностей і доходів від них до прийняття вироку суду".

Вона дозволяє обіг у дохід держави коштів, цінностей і доходів від них до прийняття вироку суду у кримінальних провадженнях, пов'язаних із привласненням, розтратою майна або заволодінням ним шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191 Кримінального кодексу України); прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (стаття 368 КК); незаконним збагаченням (стаття 368-2 КК); зловживанням впливом (стаття 369-2 КК); легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом (стаття 209 КК); створенням злочинної організації (стаття 255 КК).

Обігу в дохід держави можуть підлягати кошти, цінності (в тому числі такі, що розміщені на банківських рахунках або на зберіганні в банках або інших фінансових установах), доходи від грошових коштів і цінностей.

Конфіскація можлива в разі, якщо власник цінностей не встановлений, а також якщо підозрюваний чи треті особи, яким ці цінності було передано підозрюваним, не можуть довести законність їх походження. Крім того, умовою конфіскації до вироку може бути перебування особи в розшуку терміном понад шість місяців або закриття кримінального провадження через неможливість довести провину, декриміналізацію статті, смерть підозрюваного.

Законопроектом №3196 пропонується внести зміни до низки статей Кримінального процесуального кодексу, а також законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про здійснення правосуддя і кримінального провадження у зв'язку з проведенням АТО" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО "з метою (як зазначено в пояснювальній записці) вдосконалення положень чинного законодавства, які затягують досудове розслідування і судовий розгляд і не дають можливості застосування процедури "заочного провадження".

Зокрема, йдеться про те, щоб ввести процедуру заочного судового розслідування щодо осіб, яких оголошено в розшук, причому не тільки в міжнародний, а й внутрішньодержавний.

Прийняти ці закони неодноразово вимагав прем'єр Арсеній Яценюк. За його словами, зараз в Україні арештовані кошти на загальну суму 1,5 млрд доларів, які потрібно конфіскувати і направити до бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram