ГоловнаПолітика

Депутати запропонували перейменувати Кіровоград у Кропивницький

Місто хочуть назвати на честь українського драматурга.

Депутати запропонували перейменувати Кіровоград у Кропивницький
Фото: thekievtimes.ua

Депутати Ольга Червакова (БПП), Олександр Горбунов (НФ) та інші поставили свої підписи під проектом постанови Верховної Ради про перейменування Кіровограда в Кропивницький.

"Марко Кропивницький заснував на території міста перший музично-драматичний театр і перший в Європі дитячий театр. За часів імперської Росії відмовився перекладати свої твори російською, натомість займався пропагандою української мови", - написала Червакова в Фейсбуці.

За її словами, підписи в підтримку цієї назви почали збирати художники Кіровограда, а громадські активісти днями почали флешмоб. Вони роблять селфі з написами: #Кропивницький - об'єднує! #Кропивницький - це наша історія! Фото потім викладають на своїх сторінках із хештегом #Кропивницький.

Нагадаємо, Кіровоград повинен бути перейменований згідно із законом про декомунізацію, оскільки названий на честь комуністичного діяча Сергія Кірова. Обговорюють два варіанти нової назви - Єлисаветград (так місто називалося до 1924 року, назва - на честь Святої Єлизавети) і Інгульськ (в честь річки в місті). Ці варіанти, втім, викликали в Кіровограді серйозне протистояння, і в підсумку мер міста Андрій Райкович заявив, що необхідна якась третя назва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram